Astăzi, 28 iunie, un grup de jurnaliști participă la o nouă sesiune de instruire, parte a celei de-a doua ediții a programului „Jurnaliști pentru Drepturi Sociale”, implementat de către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Fundația ”Friedrich Ebert Stiftung” (FES) și Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJ). Tema de bază a sesiunii este axată pe domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) și impactul reformei sistemului de control de stat.
Elena Carchilan, șefa Inspectoratului Muncii al Sindicatelor (IMS), a vorbit jurnaliștilor despre situația privind accidentele de muncă, comunicarea şi cercetarea accidentelor de muncă, consecințele accidentelor de muncă și indemnizația unică, răspunderea pentru încălcarea actelor normative de SSM, răspunderea disciplinară, contravențională, penală și civilă în domeniul dat.
La rândul său, Adrian Lungu, expert în dreptul muncii, a informat jurnaliștii despre aplicarea de către instanțele de judecată din Republica Moldova a cadrului legal internațional în procesul soluționării litigiilor de muncă. Jurnaliștii au aflat despre normele internaționale ale muncii, transpunerea în dreptul intern a normelor internaționale ale muncii, prioritatea reglementărilor internaționale ale muncii.
Totodată, participanții la program au analizat împreună cu experții Centrului de Investigații Jurnalistice diverse studii de caz privind situația în domeniul SSM, cum scrie presa despre sănătatea și securitatea în muncă, cum presa găsește subiecte de investigație, lucrul cu sursele de informare, procesul de documentare. Jurnaliștii au identificat subiecte pe tema securități și sănătății în muncă și au dezvoltat planul de lucru al investigațiilor la care lucrează.
Amintim că în cadrul sesiunilor de instruire care se desfășoară pe parcursul anului, participanții vor discuta despre sistemul de protecție socială, cadrul legal național și internațional al muncii, prevederile Codului Muncii, politica socială și egalitatea de șanse, reforma sistemului de pensii, politici publice pentru prevenirea și eliminarea discriminării la locul de muncă, cadrul normativ al securității și sănătății în muncă.
Scopul general al programului „Jurnaliști pentru Drepturi Sociale” este de a consolida capacitățile jurnaliștilor din Republica Moldova pentru reflectarea problemelor de politici sociale, a relațiilor de muncă și a încălcărilor drepturilor lucrătorilor. Prima ediție a programului s-a desfășurat în anul 2018.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM