Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

La Baku a fost organizat un seminar regional în care au fost discutate politicile sindicale în domeniul securității și sănătății în muncă

05.12.2016

IMG-20161123-WA0001

În perioada 22-24 noiembrie 2016, în orașul Baku, Azerbaidjan, Consiliul Pan-European Regional al Confederației Internaționale a Sindicatelor, a organizat seminarul regional cu genericul „Principalele direcții ale politicii sindicale privind securitatea muncii, securitatea industrială, riscurile și amenințările la adresa mediului”. La lucrări au participat reprezentanți ai sindicatelor din Azerbaidjan, Moldova, Ucraina, Rusia, Belarus, Georgia, Kazahstan, Uzbekistan și Kârgâzstan.

În cadrul seminarului au fost discutate politicile de securitate și sănătate în muncă (SSM), provocările existente în regiune și soluțiile de îmbunătățire a situației în domeniul dat.

Din rapoartele participanților s-a constatat că înrăutățirea situației în domeniul SSM are loc în paralel cu schimbările în formele de angajare, creșterea muncii în condiții precare, modificarea actelor legislative și normative în domeniul muncii, în detrimentul drepturilor și intereselor lucrătorilor.

Astfel, se constată o creștere a numărului de victime ale accidentelor la locul de muncă, și anume, creșterea numărului de decese, care aduce în familie, nu numai durere și suferință, dar, de asemenea, face ca întreaga societate să plătească un preț prea înalt.

Sindicaliștii pledează pentru majorarea investițiilor în siguranța și sănătatea salariaților, sporirea capacităților inspecțiilor muncii, aplicarea eficientă a legislației, consolidarea dialogului și a parteneriatului social în domeniul SSM, în conformitate cu standardele Organizației Internaționale a Muncii.

Elena Carchilan, șeful Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, a accentuat că, sindicatele trebuie să promoveze o politică bazată pe principalele puncte din Directiva cadru 89/391/CEE din 1989, potrivit căreia angajatorul trebuie să se asigure că s-au evaluat riscurile privind securitatea şi sănătatea lucrătorilor, prevenirea acestora din start, dezvoltarea unei culturi naționale bazate pe consultare, informare și instruire.

Mai mult, susține ea, condițiile de muncă sigure și sănătoase pe toată durata vieții profesionale sunt benefice pentru lucrători, întreprinderi și societate, și este mai profitabil să investești în siguranța locului de muncă, decât să fie suportate pierderile cauzate în urma producerii de accidente de muncă.

Cei prezenți, s-au arătat interesați să participe la un proiect comun, implementat cu sprijinul TAIEX (Program de asistență Tehnică și schimb informațional a Comisiei Europene) privind aplicarea și respectarea legislației UE.

Totodată, a fost adoptat un apel prin care participanții au accentuat necesitatea consolidării rolului sindicatelor în domeniul SSM, stabilirea unui sistem de control viabil, aplicarea legislației și o mai bună interacțiune a autorităților, angajatorilor și sindicatelor în domeniul dat.

Departamentul mass-media și relații internaționale