Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

La Bruxelles s-a desfășurat cea de-a 4-a Asamblee Generală a PERC

17.12.2019

arton2068-09b14

Peste 120 de delegați din cadrul organizațiilor sindicale din Europa și Asia Centrală au participat luni, 16 decembrie, la cea de-a 4-a Asamblee Generală a Consiliului Regional Pan-European (PERC) al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC), care s-a desfășurat la Bruxelles, Belgia, în incinta Casei Internaționale a Sindicatelor. Sharan Burrow, Secretar General al ITUC, și Heinz Koller, Director pentru Europa al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), au adresat un cuvînt de salut delegaților.

Precizăm că delegația Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a fost reprezentată de către Oleg Budza, președinte al CNSM, Liuba Rotaru, președinte al Comisiei de Femei din cadrul CNSM și Tatiana Marian, șef al Departamentului mass-media și relații internaționale al CNSM.

Conform agendei discuțiilor, participanții au examinat chestiunea cu privire la necesitatea introducerii unor modificări la Statutul PERC. Conducerea PERC a prezentat raportul de activitate pentru perioada anilor 2016-2019. La rândul lor, reprezentanții Comisiilor de Femei și de Tineret ale PERC au prezentat informații despre activitățile desfășurate. Menționăm că, delegatele Asambleei Generale a PERC s-au pronunțat pentru ratificarea Convenției OIM Nr. 190 privind eliminarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă, adoptată de OIM în acest an.

În cadrul Asambleei Generale a PERC au fost alese organele de conducere și s-a trasat planul de lucru pentru anul 2020. Astfel, au fost realeși în calitate de președinte al PERC, Irakli Petriashvili; în calitate de Secretar General al PERC, Luca Visantini; iar Anton Leppik a fost desemnat Secretar Executiv al PERC. Totodată, au fost aleși 8 vicepreședinți ai PERC: Marija Hanževački, NHS, Croația; Wolfgang Katzian, ÖGB, Austria; Nataliya Levytska, KVPU, Ucraina; Julie Lødrup, LO, Norvegia; Sattar Mohbaliyev, AHIK, Azerbaijan; Adam Rogalewski, OPZZ, Polonia; Inga Ruginienė, LPSK, Lituania; Mikhail Shmakov, FNPR, Rusia.

Pentru perioada anilor 2020 – 2023, PERC și-a stabilit următoarele priorități:

1. Pace, democrație și drepturi în Europa și Asia Centrală;

2. Reglarea puterii economice: salarii și protecție socială, dialog social autentic și negocieri colective, promovarea valorilor sindicale;

3. Schimbări globale: tranziții simple, dezvoltare durabilă și investiții în oameni;

4. Egalitate: confruntarea cu inegalitățile crescânde și multiple, genurile, salariile și protecția socială; politici fiscale; migrația în Europa;

5. Dezvoltare organizațională.

Delegații au mai participat și la lucrările unei conferințe dedicate problemelor legate de migrația forței de muncă. În acest sens, sindicaliștii au menționat că procesul dat este unul complex, are la bază atât motive economice, cât și alte cauze. După cum s-a comunicat, migrația forței de muncă reprezintă o provocare pentru sindicatele din regiune și necesită o abordare consolidată, bazată pe drepturi, precum și acțiuni concrete, pentru a proteja drepturile și interesele lucrătorilor migranți.

Amintim că PERC a fost creată în anul 2007 pentru a uni și mai mult membrii ITUC din regiune, precum și pentru a aborda diverse probleme specifice țărilor din Europa și Asia Centrală. CNSM a devenit membră a Confederației Internaționale a Sindicatelor în anul 2010. ITUC întrunește în rândurile sale 331 centre sindicale naționale din 163 de țări și regiuni, cu un total de 207 milioane de membri.

Sursa foto: www.perc.ituc-csi.org

Departamentul mass-media și relații internaționale