Necesitatea instituirii unor instanțe specializate în soluționarea calitativă a litigiilor de muncă, care ar asigura protejarea drepturilor de muncă și a garanțiilor sociale ale muncitorilor din Republica Moldova, a constituit subiectul de discuție în cadrul Conferinței internaționale „Instanțe specializate în litigii de muncă – o opțiune de reformă pentru Republica Moldova?”. Evenimentul a avut loc vineri, 18 martie, la Chișinău, fiind organizat de Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), în parteneriat cu Confederația Națională a Sindicatelor din Republica Moldova (CNSM) și Fundația Germană pentru Cooperare Juridică Internațională (IRZ).
La conferință au fost prezentate și discutate recomandările studiului „Instanțe specializate în litigii de muncă. O evaluare a necesității lor în Republica Moldova”, realizat de FES, care prezintă patru modele de dezvoltare a capacităților suplimentare de soluționare a litigiilor de muncă în cadrul sistemului judiciar din țara noastră. Autorii consideră că acestea pot servi drept orientare pentru autorităţile publice centrale cu competențe decizionale în vederea continuării reformei în sectorul justiției.
Potrivit lui Oleg Budza, președintele CNSM, principalele motive care au condiționat necesitatea abordării chestiunii privind crearea instanțelor specializate în litigii de muncă sunt numeroasele adresări ale angajaților în instanțele de judecată, tergiversarea soluționării acestora, calitatea scăzută a examinării litigiilor de muncă și cheltuielile exagerate pentru serviciile de asistență juridică.
”Experienţa țărilor europene în materia jurisdicţiei muncii ne demonstrează că anume instanţele specializate în domeniul muncii asigură o protecţie eficientă a drepturilor şi garanţiilor legitime ale salariaților, angajatorilor, precum și a reprezentanților acestora. La iniţiativa sindicatelor, această problemă a fost abordată în 2014 la o întrevedere cu participarea experţilor din Suedia, reprezentanţilor Biroului Internaţional al Muncii, autorităţilor publice centrale din Republica Moldova, Centrului pentru Drepturile Omului din Moldova, unde s-a constatat că instituirea instanţelor de judecată specializate a devenit un imperativ al timpului”, a menționat liderul sindical.
Prezent la deschiderea lucrărilor conferinței, Adrian Candu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, a încurajat sindicatele să vină cu propuneri concrete în adresa autorităților, astfel încât cele mai relevante dintre acestea să se regăsească în proiectele de modificări ale legislației și în procesele de optimizare ale sistemului judecătoresc.
”La ora actuală avem unele probleme ce țin de organizarea instanțelor – volumul mare de lucru pe care îl au judecătorii și specializarea insuficientă a acestora în anumite domenii. Este important ca judecătorii să cunoască foarte bine materia din domeniul muncii, doar atunci salariații vor fi cu adevărat protejați”, a subliniat Candu.
Cu un discurs introductiv a venit și Pirkka Tapiola, șeful delegației UE la Chișinău. Acesta, la fel, a subliniat importanța îmbunătățirii calității actului justiției prin instruirea continuă a judecătorilor în domeniul drepturilor muncii. ”Îmbucurător este faptul că procesul de instruire nu ar implica resurse financiare majore pentru Republica Moldova, însă impactul acestuia ar fi foarte mare”, a precizat oficialul.
Un panel aparte în cadrul discuțiilor a fost dedicat experienței internaționale în domeniul instanțelor specializate în litigii de muncă, în cadrul căruia au fost prezentate modelele german, suedez și român.
În concluzie, participanții la conferința internațională au constatat că unificarea eforturilor tuturor actorilor vizați va contribui enorm la dinamizarea procesului de reformare a justiției în partea ce ține de jurisdicția muncii, inclusiv la creșterea operativităţii luării deciziilor şi executării actelor de justiţie, dar și la simplificarea procedurii de judecată, la sporirea calităţii şi eficienţei justiţiei muncii, precum și la restabilirea încrederii salariaților în actul justiției.
La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor de drept, magistrați, factori decizionali, reprezentanți ai sindicatelor, patronatelor, societății civile, organizațiilor internaționale, mediului academic și mass-media.
Mai multe imagini de la eveniment le puteţi vedea pe pagina noastră de Facebook.
Departamentul mass-media și relații internaționale