Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

La Sanatoriul „Nufărul Alb” din Cahul a fost inaugurată o salină

26.08.2016

IMG_2454

Joi, 25 august, la Sanatoriul „Nufărul Alb” din orașul Cahul, a avut loc ceremonia oficială de inaugurare a Salinei. Astfel, pacienții stațiunii baneare vor beneficia, în premieră, de servicii de speleoterapie – metodă modernă de tratament ce constă în plasarea bolnavilor în condiții de microclimat al minelor de sare.

La eveniment a participat conducerea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), conducerea administrației publice locale din raionul Cahul, deputatul Elena Bacalu, dar și persoane care se tratează la sanatoriu.

Oleg Budza, preşedintele CNSM, a menționat că la construcția salinei s-a lucrat aproape jumătate de an, iar Confederația a alocat în acest sens 1,7 mln lei.

„Sănătatea salariaților este o prioritate pentru CNSM. Statisticile privind starea sănătății populației din țara noastră sunt mai mult decît îngrijorătoare la o serie de indicatori. Prin intermediul acestei saline ne propunem să contribuim la reducerea bolilor respiratorii, care sunt în topul celor mai des întîlnite bloli în Moldova”, a sublinat liderul sindical.

Vasili Scutelnic, directorul sanatoriului „Nufărul Alb”, a precizat efectul cumulat al factorilor microclimatului de saline ameliorează starea clinică a bolnavilor. Pacienții vor  putea trata afecțini precum astmul bronșic, bronșita cronică, emfizemul pulmonar, pneumonia cronică și alte boli respiratorii.

Durata unei prime proceduri de speleoterapie este de o oră, iar următoarele durează pînă la 2-3 ore. În total, medicii recomandă să fie efectuate între 18 și 23 de ședințe de speleoterapie.

Pentru construcția salinei au fost aduse circa 100 de tone de sare de la mina Tîrgu Ocna din județul Bacău, România. De asemenea, a fost adusă și sare de Himalaya din Pakistan. Salina are o capacitate de circa 50 de persoane și are spațiu special amenajat atît pentru adulți, cît și pentru copii.

Sanatoriul „Nufărul Alb” este o staţiune balneară dotată cu echipament medical performant, unde mii de pacienţi vin anual pentru tratament şi reabilitare.

Principalele afecţiuni care se tratează cu succes sunt cele ale aparatului locomotor,  sistemului nervos central şi periferic, sistemului cardiovascular,  ginecologice, dermale şi ale tractului digestiv. Principalul factor curativ la „Nufărul Alb” este apa minerală, ce se deosebeşte prin componenţa sa chimică variată. Sanatoriul „Nufărul Alb” se află la balanța CNSM.

Mai multe poze de la inaugurare găsiți AICI

Departamentul mass-media și relații internaționale