Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

La Tallin au fost identificate prioritățile societății civile din țările Parteneriatului Estic

03.11.2017

22528163_10155906568012664_6859021027286805520_n

În perioada 25-27 octombrie 2017, în or. Tallin, Estonia, și-a desfășurat lucrările Conferința Parteneriatului Estic „Societatea civilă” și cea de-a IX Adunare anuală a Forumului societății civile a Parteneriatului Estic (PE). La eveniment au participat peste 360 de reprezentanții ai societății civile din țările PE (Armenia, Azerbaidjan, Belorusia, Moldova, Georgia, Ucraina), reprezentanți ai Uniunii Europene (UE) și ai țărilor din UE, misiunilor diplomatice și ale diferitor structuri europene. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a fost reprezentată la aceste activități de Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM.

În acest an, pentru prima dată, Conferința societății civile a PE, activitate care se desfășoară o dată la doi ani și care este racordată la Summitul PE, și cea de-a IX Adunare anuală a Forumului societății civile a PE, s-au desfășurat concomitent. Prin aceasta s-a urmărit de a evidenția și dezvolta rolul important pe care îl joacă organizațiile societății civile în țările PE în determinarea celor mai bune căi de cooperare dintre societatea civilă și guverne.

Potrivit lui Sergiu Sainciuc, evenimentul are o importanță practică, deoarece s-a desfășurat cu o lună înainte de Summitul din Bruxelles, la care în noiembrie curent se vor convoca șefii de stat și de guvern-membrii Uniunii Europene, precum și a țărilor partenere. La Summit se vor discuta chestiunile ce țin de fortificarea cooperării în patru domenii prioritare: dezvoltarea economică, administrarea, cooperarea și contactele dintre oameni.

“Reprezentanții societății civile din Republica Moldova și-au axat discuțiile pe realizarea reformelor efectuate în cadrul Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb cu UE. S-a discutat și despre problemele de bază care nu favorizează cooperarea dintre societatea civilă și guvern și despre problemele care împiedică dezvoltarea societății civile”, a precizat Sergiu Sainciuc.

În cadrul discuțiilor s-a examinat situația curentă a relațiilor dintre guvern și societatea civilă în țările PE. O atenție deosebită a fost acordată chestiunii privind rolul societății civile în diverse situații și cum ele ar putea fi susținute atât de guverne, cât și de UE. De asemenea, s-a examinat cum structura PE, precum și sarcinile concrete, determinate de scopurile “20 de Rezultate către 2020”, pot fi utilizate mai eficient pentru fortificarea rolului societății civile în politica PE. Un alt aspect discutat ține de susținerea dezvoltării societăților inclusive și susținerea reformelor democratice viabile.

La finele primei sesiuni, organizațiile societății civile a țărilor PE au făcut o Declarație în adresa șefilor de state și de guverne, participanți la Forumul EaP, care va avea loc la Bruxelles în noiembrie 2017. Astfel, ONG-urile cer o mai bună guvernare, respectarea drepturilor omului și exemple de punitate pentru violarea acestor drepturi, asigurarea unei libertăți a presei și asigurarea protecției jurnaliștilor aflați în condiții de risc, asigurarea dezvoltării economiei libere și dezvoltarea infrastructurii pentru toți cetățenii.

În Declarația adresată de către organizațiile societății civile, din cele 6 state membre ale PE, se face referință la câteva domenii în care este necesară o implicare mai activă a partenerilor europeni. ”Să fie fortificată relația dintre buna guvernare și reziliența instituțională, astfel încât să fie asigurat un mediu fără corupție în care sunt respectate drepturile omului, sunt prestate servicii publice profesioniste și transparente, unde justiția este administrată imparțial și non-partizan”, se spune în Declarație, în care sunt abordate pe capitole aparte necesitățile în domeniul drepturilor omului, cel al libertăților mass-media, în domeniul mediului ambiant, al securității naționale, al dezvoltării economice și energetice.

În cadrul sesiunilor de discuții, au fost analizate prioritățile societății civile în toate țările PE, perspectivele integrării regionale și economice în țările PE, mijloacele de informare în masă și de dezinformare în țările PE și UE, problematica gender, întreprinderile mici și mijlocii – cum putem să obținem beneficii de la piața comună a UE?, un mediu ambiant favorabil și securitatea energetică în regiunea PE, aportul dialogului social în optimizarea migrației forței de muncă, provocări și posibilități pentru tinerii din țările PE după Summit: cum poate fi susținută ocuparea și antreprenorialul în rândul tinerilor.

La ultima sesiune plenară, s-au făcut concluziile și recomandările referitor la provocările existente și cele potențiale pentru PE. S-a efectuat o evaluare a activității Forumului PE în anul 2017 și s-a aprobat noua Strategie a organizației pentru anii 2018-2020 și scenariile reformei instituționale a Forumului societății civile a Parteneriatului Estic.