Peste 60 de sindicaliști din cultură din raionul Telenești, s-au întrunit astăzi, 15 noiembrie, în cadrul mesei rotunde ”Consolidarea raporturilor de muncă echitabile pentru asigurarea protecției social–economice a salariaților din cultură”, pentru a discuta cu conducerea Federației Sindicatului Lucrătorilor din Cultură (FSLC) problemele din ramură. Activitatea a fost organizată în incinta Bibliotecii Publice ”Vasile Alecsandri” din or. Telenești.
La această masă rotundă au mai fost prezenți Pavel Casian, șeful Secției Cultură, Tineret și Sport din raion, precum și Sergiu Morari, consilier al președintelui Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.
Agenda discuțiilor a cuprins subiecte ce se referă la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, securitatea și sănătatea în muncă, contracte colective de muncă și legislația muncii, parteneriat social, motivarea tinerilor specialiști, colaborarea dintre administrația publică locală și organizațiile sindicale, activitatea FSLC din ultima perioadă la nivel național.
Președintele FSLC, Nicolae Garaz, a menționat că această întrunire are loc în urma solicitărilor venite din partea liderilor sindicali din raionul Telenești, pentru a discuta problemele de care sunt preocupați salariații din cultură și a identifica soluții de depășire a acestora. “În principal, sindicaliștii își doresc salarii mai bune, condiții de muncă adecvate și o mai mare grijă din partea autorităților. Totodată, este important de intensificat colaborarea cu administrația publică locală pentru a depăși rapid și eficient diverse dificultăți care apar în procesul de muncă”, a precizat liderul sindical.
La rândul său, Pavel Casian, șeful Secției Cultură, Tineret și Sport din raionul Telenești, a subliniat că o astfel de întrunire este una binevenită și așteptată de salariații din domeniul culturii. “Este necesar să abordăm problemele existente cât mai des și să dezvoltăm dialogul. Ne îngrijorează situația ce ține de problema salarizării în ramură. De asemenea, ne dorim să avem mai mulți tineri specialiști. Însă pentru aceasta este necesar să găsim împreună căi care ar motiva tinerii să vină să lucreze în instituțiile din domeniul culturii”, a accentuat reprezentantul administrației publice locale.
Maria Șarpe, președintele Consiliului Ramural al Federației Sindicatului Lucrătorilor din Cultură din raionul Telenești, a prezentat o informație despre activitatea organizațiilor sindicale la nivel local. “Situația la capitolul salarizare lasă mult de dorit. În general, salariile variază între 1200 și 1500 de lei. Angajații sunt nevoiți să lucreze prin cumul pentru a face față necesităților existente. Din cauza salariului mic mulți angajați din cultură sunt nevoiți să continue activitatea de muncă și după ce ating vârsta de pensionare. Însă o societate nu poate să se dezvolte fără cultură. Sperăm că autoritățile vor întreprinde acțiuni concrete pentru a susține salariații din ramură”, a specificat sindicalista.
În context, Sergiu Morari, consilier al președintelui Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a răspuns la o serie de întrebări ce se referă la contractul individual de muncă și cel colectiv, timpul de odihnă, indemnizații, reforma din sistemul de salarizare.
Conform informațiilor expuse în cadrul mesei rotunde, Consiliul Ramural al Federației Sindicatului Lucrătorilor din Cultură din raionul Telenești întrunește peste 235 de membri de sindicat.
Departamentul mass-media și relații internaționale