Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Lanțurile globale de aprovizionare creează condiții de exploatare pentru milioane de muncitori

04.11.2016

^99A4E5C7089D67528F8B32F334243EBF8C8341E192BF200002^pimgpsh_fullsize_distr

La Conferința din luna iunie curent de la Geneva a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) au fost audiate mărturiile lucrătorilor dintr-o serie de țări din Asia, subliniind provocările pe care aceștia trebuie să le depășească în fața creșterii represiunii din partea guvernelor și a angajatorilor din regiune.

Într-un comunicat al Conferinței se arată că reprezentanții indonezieni au depus mărturii despre atacurile violente asupra muncitorilor de către poliție și bătăuși înarmați. Atunci când muncitorii au fost excluși din mecanismele de stabilire a salariilor și au ieșit în stradă în 2015 pentru a protesta, autoritățile au reacționat prin arestarea mai mult de 20 de demonstranți și prin interzicerea întrunirilor în regiunile cheie ale capitalei Jakarta.

Sharan Burrow, Secretar General al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC), a declarat că ITUC a cerut guvernului indonezian să pună capăt violenței împotriva lucrătorilor și să revină la masa de negocieri, dar fără nici un rezultat, deocamdată. ”Un guvern care ignoră angajamentul constituțional al țării privind consultările și impune un sistem de salarizare care nu permite lucrătorilor să trăiască cu demnitate, face jocul liderilor corporațiilor care continuă să exploateze muncitorii în goana după venituri”, a spus ea.

Și lucrătorii din Filipine au raportat o creștere alarmantă a violenței împotriva liderilor sindicali, inclusiv execuții extrajudiciare, precum și juridice, cum ar fi contractarea eronată a lucrătorilor pentru a-i elimina din protecția legală a muncii.

La rândul lor, muncitorii cambodgieni au explicat modul în care legislația recentă a muncii a fost, de fapt, un pas esențial înapoi, fiind și ei victimele violenței anti-sindicale și hărțuirii prin procese.

”Decizia OIM de a trimite o misiune directă în aceste trei țări este o inițiativă pozitivă și ar trebui să fie un prim pas pentru a garanta ca guvernele în cauză să susțină obligațiile care le revin în temeiul dreptului internațional de protejare a drepturilor lucrătorilor. Guvernele ar trebui să folosească șansa de a garanta libertatea de asociere și dreptul la grevă, împreună cu contracte sigure de muncă, un nivel minim de existență și drepturile de negociere colectivă”, a menționat Burrow”.

Lucrătorii din Bangladesh au explicat la Conferința OIM că, în timp ce s-au întreprins unele măsuri pentru a face mai sigure fabricile, guvernul a întreprins puține acțiuni pentru a sprijini libertatea de asociere. Sindicatele rămân interzise în zonele de prelucrare a producției pentru export și nu se face nimic pentru sancționarea angajatorilor care au anihilat sindicatele. După ce nu a reușit să pună în aplicare recomandările OIM timp de mai mulți ani, în acest an, Comitetul de Standarde al OIM a inclus țara în „lista sa neagră”, cunoscută în limbajul OIM drept ”paragraf special”.

Malaezia, de asemenea, se confruntă cu critici asupra legilor sale privind negocierile colective. În calitate de membru al Acordului Trans-Pacific de parteneriat comercial propus, țara la fel trebuie să pună în aplicare ample modificări la legile muncii, pentru a se conforma acordului.

”Țările din Asia se află în centrul lanțurilor globale de aprovizionare, însă un model de comerț, care plătește salarii mizere, bazându-se pe munca nesigură și pe încălcarea drepturilor fundamentale, nu este durabil. Ne așteptăm ca liderii naționali să se mobilizeze pentru a-și proteja muncitorii”, a adăugat Burrow.

OIM estimează că numărul de locuri de muncă în lanțurile de aprovizionare la nivel mondial în 40 de țări a crescut de la 295 milioane în 1995 la 453 milioane în 2013. Mai mult de o cincime din forța de muncă la nivel mondial activează în lanțurile globale de aprovizionare, dintre care o bună parte sunt muncitori care activează în condiții ilegale.

ITUC a identificat 116 milioane de lucrători ilegali încadrați în lanțurile globale de aprovizionare în mai mult de 50 de companii multinaționale, ceea ce constituie 94 la sută din forța de muncă totală a acestora, iar cele mai multe companii nu își asumă responsabilitatea pentru un salariu minim de trai, securitatea locului de muncă sau pentru condiții decente de muncă.

”Lacunele în materie de guvernare au permis companiilor și guvernelor să dezvolte un model de afaceri la nivel mondial, care se bazează pe exploatarea oamenilor muncii. O convenție care va cere guvernelor să monitorizeze companiile este esențială, iar concluziile la care s-a ajuns permit ca această dezbatere să continue”, a mai subliniat Secretarul General al ITUC.

În urma discuțiilor OIM, s-a convenit să fie adoptată o declarație comună a angajatorilor, lucrătorilor și guvernelor privind modul de promovare a muncii decente în multiplele straturi ale lanțurilor globale de aprovizionare. O examinare a lacunelor și a standardelor de guvernare ar putea contribui la consolidarea standardelor existente, menite să protejeze lucrătorii în lanțurile de aprovizionare.

Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC)