Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Legea cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de şomaj a fost promulgată

20.08.2018

costul-orar-al-fortei-de-munca-605x

Cadrul normativ ce are menirea de a reglementa domeniul ocupării forței de muncă, sistemul instituțional al acestuia, precum și raporturile juridice ce apar la implementarea măsurilor de ocupare a fost completat cu o noua Lege cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de şomaj. Această lege vine să înlocuiască fosta Lege nr. 102 din 13.03.2003 privind ocuparea forței de muncă și protecția socială a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.

Obiectivul noii legi este de a promova pe piața muncii măsuri eficiente de ocupare, modernizîndu-le și adaptîndu-le la necesitățile actuale ale pieței muncii, în concordanță cu aspirațiile europene, precum și reducerea nivelului șomajului și efectelor sociale ale acestuia.

Sindicatele, în procesul de elaborare și definitivare a acestei legi, au venit cu mai multe propuneri de perfectare, din care, unele s-au regăsit în varianta adoptată. Astfel, în scopul asigurării unui parteneriat social eficient în administrarea proceselor pe piața muncii s-a ținut cont de propunerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) de a prevedea un statut special Consiliului tripartit de pe lângă Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Componența acestui organ al parteneriatului social va fi aprobată de către ministrul sănătății, muncii și protecției sociale.

Sperăm că punerea accentului pe măsurile active de ocupare a forței de muncă fie prin crearea de noi locuri de muncă, fie prin înlesnirea accesului la locurile de muncă vacante va contribui la o mai bună angajare a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.

Șomerii și angajatorii vor beneficia, de asemenea, de suport în vederea formării profesionale, de subvenționarea locurilor de muncă, de adaptare a locurilor de muncă la necesitățile persoanelor cu dizabilități, precum și de stimularea mobilității pentru acceptarea unui loc de muncă în altă localitate.

În lege este reglementată și activitatea agențiilor private de ocupare a forței de muncă, care se ocupă de angajarea peste hotare. Este binevenită reglementarea modalității de control a activității a agențiilor respective, mai cu seamă pentru a asigura respectarea drepturilor lucrătorilor ce apelează la serviciile acestora.

Potrivit lui Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, implementarea politicilor pro-active pe piața muncii, sporirea nivelului de motivare a muncii și atingerea obiectivelor propuse în noua Lege cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj, va schimba și îmbunătăți situația pe piața muncii.

Pentru a asigura implementarea eficientă a legii, precum și pentru a spori cunoștințele salariaților și persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă despre oportunitățile oferite de noua lege, CNSM își propune să realizeze mai multe măsuri de informare a populației.

Legea cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de şomaj va intra în vigoare la 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, din 10 februarie anul 2019.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM