Pentru a suplini necesitatea de informare în problematica sănătăţii şi securităţii în muncă, Sindicatul Lucrătorilor din Comerţ, Alimentaţia Publică, Cooperaţia de Consum, Servicii, Restaurante şi Hoteluri din Republica Moldova „SindlUCAS” şi Federaţia Sindicală „Moldova-business-sind” au organizat seminarul cu genericul „Cadru normativ şi legislativ al securităţii şi sănătăţii în muncă. Rolul sindicatelor la aplicarea corectă a lor”.
Unul din obiectivele seminarului a fost creşterea nivelului de conştientizare cu privire la riscurile profesionale şi de cunoaştere a măsurilor de prevenire a acestora, prin punerea la dispoziţia liderilor organizaţiilor sindicale a unui set de materiale informative în acest domeniu.
În cadrul activităţilor de grup s-au purtat discuţii referitoare la creşterea completivității organizaţilor sindicale şi a factorilor de decizie de la întreprinderi în prevenirea accidentelor de muncă.
Participanţii la seminar au menţionat că condiţiile de lucru sunt dificile, cu program prelungit şi sarcini solicitante din punct de vedere fizic. Principalele riscuri sunt alunecările, căderile, manipularea cu greutăţi, tăierile, poziţiile statice şi în picioare prelungite, contactul cu clienţi, programe de muncă atipice, în special seara, ce perturbă echilibru dintre viaţa profesională şi privată, nivel ridicat de stres, hărţuirea din partea clienţilor, etc. În acest sens, s-a subliniat că punctul de plecare în optimizarea activităţii de prevenire a accidentelor de muncă la locurile de muncă îl constituie evaluarea riscurilor.
„Am organizat acest seminar pentru ca liderii organizaţiilor sindicale şi activul sindical să poată cunoaşte mai aprofundat legislaţia în domeniul protecţiei muncii, dar şi aplicarea acesteia atunci când intervin situaţii neprevăzute în locul unde îşi desfăşoară activitatea”, a menţionat Valentina Mazur, preşedintele Sindicatului „SindlUCAS”.
Centrul Informațional al Sindicatelor