Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Membrii Comitetului Confederal al CNSM s-au întrunit într-una din ultimele ședințe ale anului

16.11.2018

IMG_3547

Rezultatele privind instruirea și aplicarea cunoștințelor obținute de sindicaliști în cadrul proiectului educațional ”Școala Sindicală din Moldova” în perioada 2012-2018 au fost examinate  astăzi, 16 noiembrie, în cadrul ședinței Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), una din ultimele din acest an.

În afară de acest subiect, membrii Comitetului Confederal au examinat alte aproape 20 de chestiuni importante ce țin de activitatea curentă a CNSM, inclusiv:

  • Despre proiectul Convenţiei colective (nivel naţional) cu privire la modelul Tabelului de evidenţă a timpului de muncă;
  • Despre măsurile întreprinse de Guvernul Republicii Moldova în vederea eliminării contradicțiilor dintre legislația națională și prevederile Convențiilor OIM nr. 81 privind inspecția muncii și nr. 129 privind inspecția muncii în agricultură;
  • Despre instituirea funcției de reprezentant al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova în teritoriu;
  • Despre acordarea ajutorului material sinistraților din blocul locativ de pe bulevardul Moscovei al orașului Chișinău;
  • Despre totalurile organizării și desfășurării Spartachiadei a V-a a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, etc.

Comitetul Confederal al CNSM a adoptat proiectul Convenției colective la nivel național cu privire la modelul Tabelului de evidență a timpului de muncă, care ar asigura aplicarea corectă și uniformă a prevederilor legislației muncii în ce privește evidența timpului de muncă prestat efectiv de salariat, inclusiv a muncii suplimentare, în zilele de repaus, în zilele de sărbătoare nelucrătoare, a absențelor de la lucru. Prin adoptarea respectivului proiect se va reuși perfecționarea reglementării raporturilor de muncă, asigurarea respectării drepturilor și intereselor legale ale salariaților și angajatorului. Prin urmare, Proiectul Convenției va fi remis Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective pentru a fi examinat și promovat la nivelul Guvernului, Parlamentului țării.

De asemenea, Comitetul Confederal solicită implicarea partenerilor sociali în eliminarea contradicțiilor dintre legislația națională și prevederile Convențiilor Organizației Naționale a Muncii (OIM), cu precădere întreprinderea unor măsuri eficiente în vederea adaptării legislației naționale la prevederile Convențiilor nr. 81 și 129 ale OIM. De aceea, Comitetul Confederal al CNSM a găsit oportun să propună Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective să formeze un grup de lucru din reprezentanți ai partenerilor sociali, sub egida Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pentru examinarea tuturor constatărilor, observațiilor și recomandărilor comitetului tripartit al OIM și elaborarea unui proiect de lege pentru modificarea, completarea actelor legislative naționale necesare.

Un alt subiect de dezbateri a vizat hotărîrea de instituire a funcției de reprezentant al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova în teritoriu. Printre atribuțiile de bază ale reprezentantului CNSM în teritoriu figurează promovarea și dezvoltarea dialogului și parteneriatului social în teritoriu, organizarea și desfășurarea întrunirilor cu activul sindical din teritoriu și cu reprezentanții partenerilor sociali, instruirea cu susținerea CNSM a activului sindical din teritoriu.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM