Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Mesagerii de azi, sărbătoriţi la 20 de ani

23.04.2013

Colabotatorii Postei Moldovei

Săptămâna trecută, întreprin­derea de stat „Poşta Moldovei” şi-a sărbătorit aniversarea a 20-a. La evenimentul organizat la Fi­larmonica Naţională „S. Lunche­vici” din Chişinău, în afară de câteva sute de angajaţi ai poştei, evident, cei cu rezultate bune în muncă, au participat şi oaspeţi de onoare. Printre aceştia au fost Pavel Filip, ministrul în exerci­ţiu al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Ion Pîrgaru, pre­şedintele Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Comunicaţii, partenerii de afaceri, colegii de la Poşta Turcă etc.

Sistemul de comunicaţii poş­tale este cunoscut pe meleagurile moldave din epoca medievală. Ion Pîrgaru a vorbit despre peri­oadele istorice în care informa­ţiile erau transmise cu ajutorul fumului. Când observau vreun pericol, oamenii din evul me­diu aprindeau focul, ca fumul să fie observat de băştinaşi şi să aibă timp să fugă din calea co­tropitorilor. Mai apoi, răvaşele, îndeosebi cele de dragoste, erau transmise cu ajutorul porumbe­ilor poştali. Această pasăre a pă­cii l-a inspirat pe Ion Pîrgaru la alegerea cadoului. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Lucrăto­rilor din Comunicaţii i-a dăruit lui Ştefan Munteanu, directorul general al ÎS „Poşta Moldovei”, o porumbiţă. Pentru a-i da o va­loare sentimentală, spirituală mai profundă, pasărea a fost cumpă­rată de la o biserică.

Ion Pirgaru Presedintele FSLC

De fapt, istoria poştei în Mol­dova este mult mai veche şi are peste 140 de ani. Aniversarea a 20-a, sărbătorită anul acesta, este justificată de faptul că acum 20 de ani a fost înfiinţată Întreprin­derea de Stat „Poşta Moldovei”, care a apărut în urma divizării sectorului comunicaţii poştale şi cel al telecomunicaţiilor.

Poşta Moldovei face parte din marea familie a Uniunii Poştale Universale

Ministrul Pavel Filip a menţio­nat că astăzi, „în epoca informaţi­onală, poşta trebuie să-şi găseas­că locul potrivit. Poşta urmează să devină o instituţie financiară, nonbancară, să asigure transferul de bani, comerţul electronic, să ofere servicii de curierat. Acesta este viitorul întreprinderii. Este şi misiunea ministerului pe care îl reprezint să aibă grijă de dez­voltarea acestui domeniu”.

discurs Pavel Filip

Ştefan Munteanu, directorul general al întreprinderii „Poşta Moldovei”, s-a referit la cei 20 de ani munciţi împreună, la reali­zări, la planurile de viitor.

„Ne-am asumat angajamente ca să avem clienţi mulţumiţi. Să le oferim servicii de calitate, să implementăm servicii noi, cum este, de exemplu, plata electro­nică, intermedierea serviciilor financiare şi dezvoltarea comer­ţului.

Toate acestea sunt doar câteva obiective pe care ni le-am propus pentru a fi în pas cu progresul in­formaţional”, a menţionat Ştefan Munteanu.

Această zi a fost una deosebită pentru zece angajaţi ai întreprin­derii, la cinci dintre care le-a fost conferit titlul onorific de „Ma­estru în tehnologia informaţiei şi comunicaţii”. Este vorba de Svetlana Cheptenari, specialist principal, secţia cancelarie şi se­cretariat de la Î.S. „Poşta Moldo­vei”; Ana Macovei, şefa oficiului poştal Ciuteşti, Centrul de Poştă Nisporeni; Tatiana Burduja, şefa oficiului poştal Râşcani – 1, Cen­trul de Poştă Râşcani; Olga Ca­zanţeva, şefa oficiului poştal MD-2060, Direcţia de Poştă Chişinău şi de Nicolae Dragan, directorul Centrului de poştă Nisporeni.

spectatori

Svetlana Cheptenari, prima invitată în scenă, s-a aflat în cul­mea fericirii: „Este o recompensă a muncii depuse în toţi aceşti ani. De azi înainte o să lucrez cu mai mare responsabilitate. De fapt, tot timpul am muncit cu dăruire de sine. Atâţia ani am consacrat acestei munci şi tot timpul mă duc la serviciu cu bucurie”, a spus Svetlana Cheptenari.

Alte cinci persoane au fost distinse cu Diplome de Onoa­re ale Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor şi Federaţiei Sindicatelor din Co­municaţii.

De diplome au beneficiat Na­dejda Topală, directorul Centru­lui de poştă Basarabeasca; Galina Porumb, contabil-şef, Serviciul contabilitate, Centrul de poş­tă Cahul; Nicolae Budzac, şef al Serviciului exploatare, Centrul de poştă Drochia; Dumitru Buza, operator, Secţia asigurare, Cen­trul de poştă Hânceşti şi Valenti­na Vicol, şefa Serviciului exploa­tare, Centrul de poştă Sângerei.

Natalia HADÂRCĂ

n.hadarca@vocea.md

Foto: Ghenadie ZLATIN

Pavel Filip,

ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor:

Sunteţi cei care satisfa­ceţi o necesitate de bază a omenirii, comunicarea, un element foarte important. chiar și mica criză politi­că de la noi putea să nu fie dacă exista comunicarea. Mă închin în faţa dvs. vă mulţumesc pentru munca pe care o depuneţi zi de zi.

Ion Pîrgaru,

preşedintele Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilordin Comunicaţii:

Vin azi în faţa dumnea­voastră, în numele Federa­ţiei Sindicatelor din comu­nicaţii, să vă felicităm cu această frumoasă ocazie. Tot respectul pentru cei care au muncit de la fondarea întreprinderii de stat „Poş­ta Moldovei”. Menţionez cu deosebită plăcere încadra­rea tineretului în întreprin­derea care urmează să con­tribuie la construirea unui viitor demn de generaţiile de astăzi și de mâine.

Ştefan Munteanu,

directorul general Poşta Moldovei:

Vă adresez sincere felici­tări și recunoștinţă pentru munca depusă. Exprim sin­cere mulţumiri și veteranilor care au stat la temelia creă­rii întreprinderii. împreu­nă am depășit mai multe încercări care au consolidat colectivul.