Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Modificări recente în legislaţia din domeniul salarizării cerute de sindicate – în beneficiul salariaților

02.05.2017

144c8569fd8cb2329000a4ff96fe4412

Începând cu 1 mai 2017, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real (întreprinderi, organizații, instituții cu autonomie financiară, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare juridică) este stabilit în mărime de 2380 lei pe lună sau 14,09 lei pe oră.

Acest cuantum a fost stabilit prin modificarea Hotărîrii Guvernului nr. 165 din  09.03.2010 cu privire la cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real (Hotărîrea Guvernului nr. 242 din 26 aprilie 2017), după consultarea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) şi Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Republica Moldova.

Noua mărime a cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real s-a stabilit  în funcţie de creşterea sumară anuală a indicelui preţurilor de consum şi a ratei de creştere a productivităţii muncii la nivel naţional. Astfel, pornind de la faptul că indicele preţurilor de consum în anul 2016 față de anul 2015 a constituit 106,4% şi rata de creştere a productivităţii muncii – 106,9 %, respectiv, creşterea sumară a acestor doi indicatori a constituit 13,3%, fiind utilizată pentru modificarea cuantumului menţionat.

De asemenea, întru executarea modificărilor adoptate la Legea salarizării nr. 847-XV din 14 februarie 2002, prin Legea nr. 253 din  17.11.2016 Guvernul a aprobat modificări la Hotărîrea Guvernului nr. 743 din 11.06.2002 cu privire la salarizarea angajaţilor din unităţile cu autonomie financiară.

Aceste modificări vor permite ca, în baza cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real, salariile de funcție (salariile tarifare) să fie diferențiate în raport cu calificarea, gradul de pregătire profesională și de competență al salariatului, precum și cu gradul de răspundere pe care îl implică funcțiile/lucrările executate și complexitatea lor.

Astfel, diferențierea salariilor pe categorii de angajați, de la muncitori necalificați până la personal de conducere, va fi efectuată cu aplicarea coeficienţilor de multiplicitate de la 1 la 2:

Categorii de angajați Coeficientul de multiplicitate față de cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real
Muncitori necalificați 1,0
Muncitori de calificare medie 1,20
Muncitori de calificare superioară 1,40
Specialiști 1,50
Personal de conducere 2,00

 

Totodată, hotărîrea prevede că în cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real nu se include salariul suplimentar (sporurile, suplimentele, adaosurile și premiile curente) și alte plăți de stimulare sau compensare.

Concomitent, s-a stabilit ca salariul tarifar pentru categoria I de calificare (de salarizare) în sectorul real să fie stabilit prin negocieri colective la nivel de ramură, în mărime cel puţin egală sau care depăşeşte cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real, iar la nivel de unitate în ramurile respective – în mărime care să nu fie mai mică decât cuantumul stabilit la nivel de ramură.

CNSM consideră că modificările realizate vor contribui la intensificarea protecţiei salariaţilor la capitolul salarizare şi vor conduce la diminuarea ocupări informale şi achitării salariilor „în plic”.

Sursa foto: Internet