Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

”MOLDSINDCOOPCOMERȚ” a făcut o evaluare intermediară a Programului de activitate al Federației pentru anii 2015-2020

30.03.2018

IMG_1741

În cadrul celei de-a V-a ședințe a Consiliului Federației Sindicatelor din Domeniile Cooperației de Consum, Comerțului și Antreprenoriatului din Republica Moldova ”MOLDSINDCOOPCOMERȚ”, care a fost organizată astăzi, 30 martie, sindicaliști, invitați de onoare, reprezentanți ai Guvernului au discutat pe marginea Raportului de evaluare intermediară a Programului de activitate al Federației pentru anii 2015-2020 și au trasat obiective şi acțiuni concrete pentru activitatea ulterioară.

În alocuțiunea de prezentare a raportului respectiv, Valeria Tricolici, președintele Federației ”MOLDSINDCOOPCOMERȚ” a făcut o trecere în revistă a activităților organizate în ultimii ani în domeniul salarizării în ramură, protecției drepturilor și intereselor membrilor de sindicat, încheierea contractelor colective de muncă, implicarea activă în campaniile organizate de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și solidarizarea cu acţiunile organizațiilor internaționale.

“Una din cele mai sensibile probleme ale salariaților rămâne a fi remunerarea muncii, iar unităţile economice din ramură întreprind măsuri în vederea perfecționării formelor de organizare și salarizare a muncii. Circa 90% dintre acestea au trecut de la 1 mai 2017 la cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real în mărime de 2380 lei, calculat pentru un program complet de lucru în medie de 169 de ore pe lună. Salariul mediu lunar pentru anul 2017 în cooperația de consum s-a mărit față de anul 2016 cu 7,6%. De asemenea, au fost înregistrate creșteri salariale și în alte domenii din ramură”, a specificat Valeria Tricolici.

“Aşa cum Federaţia a salutat şi se solidarizează cu CNSM în campania ”Contractul Colectiv de Muncă – garanția drepturilor tale”,  un obiectiv important este încheierea contractelor colective de muncă în ramură care vor include beneficii şi garanţii pentru membrii de sindicat, orientate spre soluționarea celor mai importante probleme cu care se confruntă salariații. Astfel, au fost încheiate și sunt în acțiune 104 contracte colective de muncă, dintre care 12 sunt încheiate de la începutul anului curent și 9 contracte colective de muncă urmează a fi încheiate în anul 2018 pe o nouă perioadă”, a adăugat liderul sindical.

Membrii Consilului au discutat şi despre activitățile de instruire organizate în acești ani, consolidarea organizațiilor sindicale, conlucrarea cu Inspectoratul Muncii al Sindicatelor și sporirea capacităților în domeniul securității și sănătății în muncă, promovarea tinerilor și a femeilor și asigurarea reprezentativității lor în organele decizionale sindicale, monitorizarea respectării Convențiilor Organizației Internaționale a Muncii, totalurile executării bugetului sindical pentru anul 2017 și proiectul de buget pentru anul 2018.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM