Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Munca decentă și protecția femeilor din mediul rural, pe agenda sindicalistelor din Rezina

10.10.2019

IMG_1521

Sindicalistele din raionul Rezina susțin Apelul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), dat publicității la 4 octombrie curent de către participanții la masa rotundă „Investiți în serviciile de îngrijire!”, organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Muncii Decente, marcată anual în întreaga lume la 7 octombrie, la inițiativa Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC).

Despre aceasta au comunicat miercuri, 9 octombrie, 65 de activiste sindicale din diverse ramuri ale economiei naționale din raionul Rezina, reunite în cadrul mesei rotunde „Munca decentă–prioritatea sindicatelor. Sănătatea femeilor și rolul sindicatelor în identificarea problemelor cu care se confruntă femeile din mediul rural”, activitate care face parte din șirul de acțiuni organizate de CNSM în contextul Zilei Mondiale a Muncii Decente.

Vera Platon, reprezentant al CNSM în raionul Rezina, a menționat că această întrunire s-a desfășurat totodată în ajunul Zilei Mondială a Femeilor din Mediul Rural, care se marchează la 15 octombrie. “Condițiile de muncă în care activează femeile din mediul rural sunt dificile. Femeia din mediul rural trebuie să beneficieze de o mai bună protecție socială, însă avem în teritoriu foarte puțini lucrători sociali. Deseori, din cauza migrației masive a populației, multe femei care ajung la vârsta de pensionare rămân singure și nu au un sprijin. Este necesar de alocat mai multe surse financiare pentru dezvoltarea sistemului de îngrijire a populației, în special în mediul rural”, a specificat sindicalista.

Participantele la masa rotundă au mai menționat că este necesar de îmbunătățit situația la capitolul securitatea și sănătatea în muncă, de revizuit vârsta de pensionare a femeilor, majorarea indemnizațiilor pentru mame, efectuarea frecventă a unor controale medicale pentru a identifica posibile maladii, modul de calculare și achitare a îndemnizației pentru incapacitatea temporară de muncă, majorarea numărului biletelor de tratament.

Apelul din 4 octombrie prevede faptul că domeniul serviciilor de îngrijire, care are un impact important asupra țării, rămâne subestimat semnificativ, iar lucrătorii din acest domeniu activează în condiții de muncă precare. Prestarea serviciilor de îngrijire neremunerate reprezintă principala barieră care împiedică femeile să se mențină și să progreseze pe piața muncii. Pentru a schimba această situație, s-a propus conjugarea eforturile tuturor partenerilor sociali la promovarea muncii decente în Republica Moldova. Amintim că acțiunile din acest an dedicate Zilei Mondiale a Muncii Decente se desfășoară sub sloganul ”Investiți în serviciile de îngrijire!”

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM