Secretarul General al Confederației Internaționale a Sindicatelor-Asia Pacific (ITUC-AP), Noriyuki Suzuki, vorbește într-un interviu acordat publicației ACTRAV INFO despre provocările muncii decente, cu care se confruntă sindicatele în regiunea sa. Potrivit lui, migrația echitabilă și rolul sindicatelor în implementarea Declarației tripartite a Organizației Internaționale a Muncii (OIM), privind întreprinderile multinaționale și politica socială din Asia Pacific sunt priorități speciale.
ACTRAV INFO: Construirea unui viitor a muncii decente în Asia și Pacific este una dintre cele mai mari provocări din regiunea dumneavoastră. Ce rol pot juca sindicatele pentru a realiza această provocare în regiune?
Noriyuki Suzuki: Rolul specific al sindicatelor este de a consolida instituțiile pieței forței de muncă pentru a depăși inegalitățile predominante din regiune. Globalizarea a contribuit la creșterea economică rapidă în regiune și la nivel global.
Salariile nu țin pasul cu creșterea productivității, iar cheltuielile pentru securitatea socială rămân scăzute. Există deficite majore în ceea ce privește impozitarea. Structurile de ocupare a forței de muncă s-au schimbat în mod drastic, afectând ocuparea forței de muncă cu normă întreagă și pe durată determinată.
Această tendință poate fi inversată numai prin stabilirea unui tripartism echilibrat, bazat pe relații industriale constructive. O provocare majoră sunt drepturile sindicale din regiune. În conformitate cu Indicele Global al Drepturilor ITUC, scorul mediu al Indicelui drepturilor în regiunea noastră se ridică la 4.2, fapt ce arată încălcarea sistematică a drepturilor. Mai mult decât atât, mai puțin de 50% din populație beneficiază de prevederile Convențiilor OIM 87 și 98. Acestea sunt realitățile. Singura cale este de a consolida „puterea” lucrătorilor, prin mobilizarea tot mai multor muncitori, precum s-a decis la cel de-al 3-lea Congres al ITUC din Berlin. Organizarea și unitatea sunt esențiale pentru realizarea muncii decente în regiune.
ACTRAV INFO: Un punct de pe ordinea de zi a celei de-a 16-a Reuniuni Regionale Asia și Pacific este „Migrația Echitabilă cu accent pe recrutare”. Care sunt așteptările dumneavoastră cu privire la această discuție?
Noriyuki Suzuki: în urmă cu câteva luni în urmă, în Kathmandu am văzut o mulțime de oameni tineri la centrul de pașapoarte și sute de oameni la biroul de imigrare. Lipsa de oportunități de locuri de muncă decente este unul dintre motivele pentru o astfel de migrație forțată. Cu excepția câtorva categorii profesionale specifice, majoritatea oamenilor nu doresc să fie separați de familia lor. Acești oameni visează să aibă un venit mai mare, dar lucrătorii sunt frecvent supuși tratamentului și oportunităților inegale, precum și la un comportament discriminatoriu.
În conformitate cu convențiile OIM 97 și 143 privind lucrătorii migranți, precum și cu Principiile Generale și Orientările Operaționale pentru Recrutare Echitabilă, care au fost recent aprobate de către Consiliul de Administrare al OIM, sindicatele joacă un rol esențial în protejarea și promovarea intereselor lucrătorilor migranți în asigurarea faptului că politicile de migrație sprijină țările de origine și susțin principiile egalității de șanse și de tratament, precum și recunoașterea deplină a drepturilor lucrătorilor migranți în țările de destinație.
ACTRAV INFO: În opinia dumneavoastră, ce rol pot juca sindicatele pentru implementarea Declarației tripartite de principii a OIM privind întreprinderile multinaționale și politica socială din Asia și Pacific?
Noriyuki Suzuki: Corporațiile multinaționale sunt motoare ale globalizării și joacă un rol dominant în economia mondială. Există peste 63.000 de corporații multinaționale în lume cu 700.000 de organizații afiliate, iar acestea reprezintă două treimi din comerțul mondial și 80% din investiții la nivel mondial. Ele oferă locuri de muncă pentru mai mult de 80 de milioane de muncitori. Atunci când lanțurile de aprovizionare sunt luate în considerare, acest număr devine mult mai mare. Ele sunt motoare de creștere economică la nivel național și la nivel mondial; cu toate acestea, suntem martori, în lanțurile de aprovizionare, a încălcărilor frecvente ale drepturilor sindicale, negarea libertății de asociere și dreptului de negociere colectivă, și, în unele cazuri, standarde extrem de proaste de sănătate și securitate la locul de muncă, care au dus la tragedii precum cea din Rana Plaza în Bangladesh.
Declarația tripartită de principii a OIM privind întreprinderile multinaționale și politica socială este un acord tripartit important în ceea ce privește salariile, politica de ocupare, securitatea și sănătatea în muncă, precum și promovarea dialogului social și a drepturilor fundamentale la locul de muncă – în conformitate cu convențiile OIM relevante. Vom continua să subliniem importanța respectării de către companii a Declarației respective, prin campaniile noastre desfășurate în lanțurile de aprovizionare, precum și prin publicarea cazurilor de încălcare în cadrul sistemelor noastre regionale și naționale de relații industriale.