Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Numărul persoanelor ocupate a atins una dintre cele mai înalte cote din ultimii ani

10.09.2018

35663926 - worker in protective clothing in factory using machine

Spre sfârșitul trimestrului II al anului curent, numărul persoanelor ocupate din țara noastră s-a ridicat până la 1 milion 343,4 mii de oameni. Astfel, ponderea populației ocupate în Republica Moldova a crescut cu aproape 6 procente față de perioada corespunzătoare a anului trecut, când erau ocupate doar 1 milion 270,3 mii de persoane.

Aceste date au fost făcute publice nu demult de către Biroul Național de Statistică și reflectă o echilibrare a pieții muncii interne  a țării și de extindere a acesteia în ultimii ani. La concret, este vorba de cea mai mare majorare a numărului populației ocupate din ultimii 6 ani. Pentru comparație, în anul 2013, a fost consemnată doar o creștere insignifiantă de doar 1,5 la sută. Iar anul trecut, în genere, dimensiunea populației ocupate în țara noastră a cunoscut o regresie estimată la 2,9 procente. Astfel încât, anul acesta, sporul populației ocupate nu numai că a reușit să compenseze declinul din perioada respectivă a anului trecut, dar  și să se ridice la cote noi.

O tendință de creștere a ratei de ocupare s-a înregistrat și la nivelul populației de 15 ani și peste. Sporul pe respectiva categorie de populație a constituit aproape 2,5 procente. Domeniul în care lucrează cele mai multe persoane s-a dovedit a fi sectorul agricol. Numărul lucrătorilor în acest domeniu a crescut cu peste 95 mii de persoane și a atins cifra de 537,4  mii de angajați, ceea ce este cu peste 5 la  sută în comparație cu anul trecut.

Respectiv, după cum și era de așteptat, a cedat în mod simțitor nivelul șomajului. Către finele trimestrului II, numărul șomerilor din țara noastră era în jurul cotei de 40 mii de persoane, conform definiției Biroului Internațional al Muncii. Adică, s-a înregistrat o scădere a cifrei oamenilor fără loc de muncă  de 10,5 la sută. În consecință, rata șomajului, numărul șomerilor raportat la populația activă, este una dintre cele mai joase din ultimii ani, precum și din Europa și din lume. Pentru concludență, acest indicator mediu pe țară constituia aproape 5 procente în anul 2013. În prezent, rata medie a șomajului în lume constituie 5,6 procente, în timp ce în Germania, cea mai puternică economie europeană, rata șomajului  consemnează 5,8 procente, una dintre cele mai scăzute în perioada post-criză.

De asemenea, există indici că și sectorul informal este pe cale  de a se stabiliza. Astfel, potrivit Biroului Național de Statistică, munca nedeclarată în rândul salariaților a fost în trimestrul II al anului curent la nivelul de 6,6 procente, practic, la nivelul perioadei respective a anului trecut.

Sergiu Iurcu, șeful departamentului protecție social-economică al CNSM, și-a exprimat speranţa că îmbunătățirea acestor indici va fi urmată şi de o creştere a nivelului veniturilor în domeniile respective de activitate şi, concomitent, vor fi create premise pentru majorarea salariilor lucrătorilor. Totodată, el a subliniat că este necesar de a asigura menţinerea durabilităţii nivelului de ocupare a populaţiei, înregistrat în trimestrul II, încât creşterea în cauză să nu fie una sezonieră, ci una constantă.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM