Opt secții, 120 de camere, 140 de medici și peste 160 de metode tradiționale și netradiționale de tratament. Este „artileria grea“ de la sanatoriul preventoriu de bază „Constructorul” din centrul capitalei. Instituția medicală este specializată nu doar în întremare, ci și în diagnosticare și tratament. Directorul este convins de faptul că sanatoriul pe care îl conduce deja de 35 de ani este unul dintre cele mai bune din țară, iar prețurile – accesibile. Pentru a ne convinge că este așa, am mers și noi în vizită la „Constructorul”.
Sanatoriul „Constructorul” este o întreprindere medicală de stat de profil general, ce prestează servicii de diagnostic, de tratament medicamentos şi de reabilitare. Medicii sunt încadrați în opt secţii care practică asistența medicală de profil: diagnostic consultativ, ginecologie, cosmetologie, pediatrie, stomatologie şi protezare dentară, secţie de reabilitare medicală, secţie de medicină tradițională și staționarul de zi. Gheorghe Dodu, directorul sanatoriului, spune că aici este indicat să vină oamenii care își doresc tratament, nu doar relaxare. Aceasta ar fi, potrivit lui, diferența dintre această instituție și restul sanatoriilor de reabilitare din țară. „Am angajat medici de diferite specializări, avem un laborator performant, unde putem efectua analize pentru a stabili un diagnostic corect. Oricine dorește să vină își poate lua și copilul, deoarece avem o sală specială pentru ei și diverse proceduri, pentru orice vârstă, chiar de la naștere“, explică Dodu.
Aer de munte și înțepături de albine
La acest sanatoriu puteți beneficia de tratamente cum ar fi ozonoterapia, duș-masaj subacvatic, electrofizioterapia, băi și dușuri curative. Gheorge Dodu ne asigură că instituția oferă și alte servicii pe care nu le veți găsi în altă parte.
„Numai la noi se practică tratamentul cu aer de munte, cu lipitori și înțepături de albină, ozonoterapie, baroterapie generală, aplicații cu parafină, ozocherită și șungit. Le punem la dispoziție oamenilor camere pentru două și o singură persoană cu televizor, frigider, bloc sanitar. Există și camere de odihnă unde oamenii pot socializa, în cazul în care se plictisesc de unii singuri“, mai spune directorul sanatoriului, care ne conduce, între timp, în saloanele botezate de noi „de lux“. La fiecare etaj există câte douătrei camere de acest fel. Ele se diferențiază de celelalte printr-un confort sporit – mobila este mai bună, iar blocul sanitar dotat cu cabină de duș și restul necesar. În cazul în care preferați un astfel de număr va trebui să achitați un supliment de 50 de lei pentru 24 de ore.
Orice persoană care vrea să-și fortifice sănătatea aici trebuie să știe că prețurile variază în funcție de necesitățile personale, dar și de indicațiile medicului. Gheorghe Dodu recunoaște că nu poate oferi servicii la un preț care i-ar aduce instituției pierderi financiare. Astfel, pentru un bilet de tip staționar pentru 18 zile, care include cazarea într-un salon de două persoane, alimentare dietetică de trei ori pe zi, consultul medicului specialist, diagnosticarea și tratamentul complex de recuperare costă 5500 de lei, și, eventual, 50 de lei pentru fiecare zi în cazul în care doriți un salon select. Sunt incluse opt proceduri medicale, dar înainte de a scoate banii din buzunar trebuie să specificați cu medicul dumneavoastră care sunt procedurile de care aveți nevoie și dacă cele pe care vi le doriți nu vă sunt contraindicate.
Un privilegiu în plus
Pentru o foaie de tratament ambulatoriu pentru tot atâtea zile va trebui să scoateți din buzunar ceva mai puțin – 2750 de lei, aceasta pentru că nu rămâneți peste noapte, iar mâncarea v-o asigurați pe cont propriu. Iacob Trofimciuc a venit la sanatoriul „Constructorul” din Drochia și spune că nu regretă alegerea făcută. „Sunt mulțumit de tratamentul pe care îl primesc aici, de cazare și de hrană. Și medicii sunt buni aici“, susține bărbatul. Alexandra Rodețchi din satul Sadaclia, Basarabeasca este la „Constructorul” de câteva zile. „Fac aici mai multe proceduri, masaj, împachetări cu parafină. Mă durea în piept când am venit, iar acum mă simt mai bine“, spune femeia în vârstă de 70 de ani.
Silvia Mihailov, director medical, spune că în sanatoriu mâncarea este pregătită cu grijă, în funcție de problemele de sănătate ale pacienților și este dietetică. „Avem un medic dietetician. El le recomandă meniurile în funcție de diagnostic, deoarece mâncarea are un rol esențial în timpul tratamentului“, explică ea.
Victor Talmaci, președintele Federației Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții „SINDICONS”, spune că au existat mai multe cazuri când unii angajați din instituțiile publice au refuzat foile de tratament la acest sanatoriu, de aceea a fost interesat să viziteze instituția ca să afle care este starea de lucruri. „Am mers la fiecare etaj și am avut posibilitatea să văd majoritatea cabinetelor. Pot spune cu certitudine că aici sunt prestate servicii de calitate, iar acest lucru este prețuit de oameni“, a precizat Talmaci.
„Cunosc acest sanatoriu de mai mulți ani. Din partea colegilor noștri de sindicat există doar expuneri pozitive în privința calității tratamentului, cazării și deservirii. Amplasarea în capitală este un privilegiu. Cei din raioane vor opta pentru acest sanatoriu, pentru că vor avea posibilitatea să vadă Chișinăul“, este de părere și Mihail Lașcu, președintele Federației Sindicatelor din Moldova „SINDLEX”.
Un sanatoriu (nu doar) pentru constructori
Compania a fost fondată în anul 1963 și a fost amplasată conform planului general de proiectare – șase blocuri prevăzute pentru cazare, cabinete medicale şi pentru serviciile auxiliare. De la fondare sanatoriul a fost destinat pentru tratamentul constructorilor și a persoanelor care lucrau în acest domeniu, a membrilor familiilor acestora, care beneficiau de tratament staționar cu cazare pe timp de noapte. De aici și provine denumirea sanatoriului. Ideea a aparținut Ministerului Construcțiilor de atunci. În 2012 sanatoriul „Constructorul” a fost desemnat printre cele mai selecte mărci ale anului, o campanie realizată de revista „Vip Magazin”.
Sofia Luca
Foto de Ghenadie ZLATIN