Organizația Internațională a Muncii (OIM) a lansat Campania de sensibilizare asupra economiei informale și a muncii nedeclarate în Moldova ”Tranziția Moldovei la economia formală”.
OIM asistă Guvernul Republicii Moldova și partenerii sociali în promovarea formalizării ocupării informale și reducerea muncii nedeclarate în conformitate cu Recomandarea OIM nr. 202 privind nivelurile minime de protecție socială (2012) și Recomandarea OIM nr. 204 privind tranziția de la economia informală la economia formală (2015).
Potrivit unui comunicat de presă al organizației, obiectivul principal al campaniei de informare este creșterea nivelului de conștientizare a grupurilor țintă cu privire la beneficiile și avantajele ocupării formale a forței de muncă și a declarării locului de muncă, promovând, astfel, o cultură a respectării și încurajarea trecerii la economia formală.
”Pentru a spori nivelul de educare, informare, generare de comportament și schimbări de atitudine asupra fenomenului care afectează piața forței de muncă și sistemul de securitate socială din țară, campania OIM promovează trei mesaje: „Contribuie și beneficiază de prestațiile sociale”, „Cere-ți contractul de muncă” și „Spune NU salariilor în plic”, se arată în comunicat.
Astfel, începând cu 18 ianuarie și până la 29 februarie 2016, în cadrul campaniei se vor difuza zilnic spoturi video și radio, vor fi amplasate panouri și afișe cu informații în locuri publice și se vor distribui pliante, pentru a ajunge la un segment larg de populație, care este în prezent implicată în ocuparea informală în întreaga țară.
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) susține acțiunea lansată de OIM, fiind un militant activ al contracarării fenomenului muncii nedeclarate și achitării salariilor ”în plic”. Prin acțiunile sale, sindicatele au atras atenția în permanență asupra efectelor negative pe care le produce acest fenomen, cerând insistent partenerilor sociali realizarea măsurilor necesare și venind cu propuneri concrete în acest sens.
Potrivit datelor statistice, în 2014 un total de 385,5 mii de persoane au avut un loc de muncă informal ca loc de muncă de bază, care reprezintă 32,5% din populația ocupată în Republica Moldova. După industrie, ocuparea informală este deosebit de ridicată în agricultură (73%), urmată de comerț, hoteluri și restaurante și construcții. În același timp, estimările arată că 57% din populația ocupată nu a declarat pe deplin salariile, iar salariile nedeclarate au ajuns la cifra de 9,3 miliarde lei, constituind 45% din fondul de salarii în 2010.
Mai jos puteți accesa link-urile spoturilor publicitare ale campaniei în limbile română și rusă:
https://www.youtube.com/watch?v=jJifySWGInI
https://www.youtube.com/watch?v=gGM4VUeajhU
https://www.youtube.com/watch?v=5MGju_E58Ko
https://www.youtube.com/watch?v=wfh1R95bcHw