Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

OIM emite îndrumări pentru revenirea la locul de muncă sigur și sănătos în timpul pandemiei COVID-19

29.05.2020

wcms_745557

Muncitorii trebuie să se simtă în siguranță la locul lor de muncă, atât în ceea ce privește riscurile legate direct de COVID-19, cât și riscurile indirecte, inclusiv probleme psihosociale și riscuri ergonomice, cauzate de lucrul în poziții incomode sau cu facilități slabe atunci când se muncește de acasă. Despre aceasta menționează Organizația Internațională a Muncii (OIM), care a emis două documente de orientare pentru crearea condițiilor de revenire la muncă sigure și eficiente în timpul pandemiei COVID-19.

Potrivit documentelor, politicile de revenire la locul de muncă ar trebui să fie centrate pe om, plasând drepturile și standardele internaționale de muncă în centrul strategiilor economice, sociale și de mediu, Totodată, orientările politice ar trebui să fie încorporate în sistemele naționale de securitate și sănătate în muncă,  deoarece acestea creează baza pentru medii sigure la locul de muncă.

Ghidurile propun ca fiecare cadru de muncă specific, loc de muncă sau grup de locuri de muncă să fie evaluate înainte de a reveni la locul de muncă și să fie implementate măsuri preventive pentru a asigura securitatea și sănătatea tuturor lucrătorilor în conformitate cu o ierarhie de controale.

Dacă pentru lucrătorii care muncesc de acasă riscul de infecție este eliminat, în cazul celor care se întorc la locurile de muncă, ar trebui să se acorde prioritate opțiunilor care înlocuiesc situațiile periculoase cu cele mai puțin periculoase, cum ar fi întâlnirile virtuale în locul celor fizice. Când acest lucru nu este posibil, va fi necesară o combinație de măsuri de control tehnic și organizatoric, pentru a preveni infectarea: instalarea de bariere fizice, cum ar fi protecțiile din plastic, îmbunătățirea ventilației sau adoptarea orelor de lucru flexibile, pe lângă practicile de curățare și igienă.

De asemenea, poate fi necesară utilizarea echipamentelor de protecție personală adecvate, în special pentru ocupațiile mai periculoase, iar acestea ar trebui oferite gratuit lucrătorilor.

„Practicile de muncă nesigure reprezintă o amenințare atât pentru sănătate, cât și pentru afacerile sustenabile. Așadar, înainte de a reveni la muncă, lucrătorii trebuie să fie siguri că nu vor fi expuși la riscuri nejustificate ”, a declarat Deborah Greenfield, directorul general adjunct pentru politică al OIM.

„Pentru a ajuta întreprinderile și economiile să meargă cât mai curând posibil, lucrătorii vor trebui să coopereze cu aceste noi măsuri. Aceasta înseamnă că dialogul social va fi deosebit de important, deoarece este cel mai eficient mod de a prelucra informațiile și opiniile, transformându-le în politici și acțiuni, creând astfel cea mai bună șansă pentru o redresare rapidă și echilibrată”, a spus ea.

Nota de orientare ”O revenire sigură și sănătoasă la locul de muncă în timpul pandemiei COVID-19” și lista de control de 10 puncte de orientare practică pentru angajatori, lucrători și reprezentanții acestora, sunt destinate să completeze și nu să înlocuiască reglementările și orientările naționale privind securitatea și sănătatea în muncă, pentru a ajuta la stabilirea detaliilor practice ale unei reveniri la muncă în condiții de siguranță.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM