Cea de-a 106-a Conferință Internațională a Muncii (CIM) s-a încheiat după două săptămâni de deliberări asupra principalelor chestiuni legate de lumea muncii, inclusiv promovarea păcii și stabilității în țările emergente, consolidarea guvernanței migrației forței de muncă și ecologizarea economiei.
Conferința a adoptat Recomandarea Forței de Muncă și Munca pentru Pace și Rezistență, 2017 (nr. 205), care actualizează o recomandare anterioară a OIM adoptată în 1944 pentru a oferi răspunsuri la situațiile de criză contemporane generate de conflicte și dezastre. Aceasta extinde, de asemenea, accentul asupra standardului privind reconstruirea și recuperarea, astfel încât să includă prevenirea și pregătirea.
Noul standard prevede un cadru normativ unic, concentrându-se asupra măsurilor de lucru pentru a preveni și a răspunde efectelor devastatoare ale conflictelor și dezastrelor asupra economiilor și societăților, acordând o atenție deosebită grupurilor vulnerabile ale populației, cum ar fi copiii, tinerii, femeile și persoanele strămutate.
De asemenea, conferința a adoptat o rezoluție, care solicită directorului general al OIM să preia conducerea în consolidarea parteneriatelor la nivel internațional pentru a promova noul standard. Adoptarea unei noi recomandări privind ocuparea forței de muncă și munca decentă pentru pace și reziliență este foarte semnificativă la mai multe niveluri, a declarat directorul general al OIM, Guy Ryder, în comentariile sale finale către CIM.
”Este semnificativă, pentru că demonstrează fără echivoc că OIM este pregătită și capabilă să își actualizeze standardele, făcându-le robuste și relevante. Și importantă – pentru că acesta este un răspuns vital din lumea muncii pentru milioanele de oameni afectați de criză, dezastru sau strămutare. Nu numai că îi ascultăm, ci acționăm pentru ei și împreună cu ei”.
Șeful OIM a reamintit, totodată, delegaților responsabilitățile OIM în ceea ce privește migrația forței de muncă. El a făcut referire la ”managementul defectuos, răspândit pe larg, care permite abuzurile și, prea des, deteriorarea opiniilor publice și a discursurilor politice față de migranți și migrație”. El a cerut comunității internaționale ”să nu facă niciun fel de concesii față de atitudinile ofensatoare la adresa valorilor și standardelor OIM și să asigure un management adevarat în construirea sistemelor de guvernanță (…) care permit obținerea beneficiilor din urma migrației pentru toate părțile interesate”.
Ryder a apreciat ”dezbaterea valoroasă” și ”multele expresii de susținere a acordului de la Paris”, amintindu-i publicului că nu a existat o ”tranziție liniară de la maro la verde”. El a insistat asupra importanței dialogului social dintre guverne și partenerii sociali în această tranziție: ”Tripartismul într-adevăr aduce beneficii”.
Femeile la locul de muncă
Conferința a organizat, la 15 iunie, un Summit al Lumii muncii privind problemele femeilor la locul de muncă, unde s-a discutat despre modul în care se poate forma un viitor mai bun pentru acestea la locul de muncă și despre cum pot fi depășite obstacolele din sfera muncii. În aceeași zi, trei femei președinți au subliniat acțiunile concrete pe care le-au întreprins pentru a promova egalitatea de gen în lumea muncii – Marie-Louise Coleiro Preca (Malta), Ameenah Gurib-Fakim (Mauritius) și Bidya Devi Bhandar (Nepal).
Un alt președinte, Tabaré Vázquez (Uruguay), s-a adresat parlamentului mondial al forței de muncă OIM în ziua de deschidere.
Ziua Mondială împotriva muncii copiilor, marcată la 12 iunie, s-a axat, în acest an, pe impactul conflictelor și dezastrelor asupra muncii copilului.
Delegații au discutat, de asemenea, despre raportul directorului general al OIM, care atrage atenția lumii asupra situației lucrătorilor din teritoriile arabe ocupate.
Cea de-a 106-a Conferință Internațională a Muncii a adoptat un program și un buget pentru anii 2018-2019, în sumă de 784 milioane USD, care, în termeni nominali, este cu aproximativ 2% mai mic decât cel pentru perioada 2016-2017.
Conferința a decis, de asemenea, să abroge patru și să retragă două standarde internaționale de muncă.
La cea de-a 106-a ediție a Conferinței Internaționale a Muncii a participat un număr record de 6 mii de delegați acreditați, din 187 de state membre ale OIM. Conferința a fost prezidată de Luis Ernesto Carles, ministrul muncii din Panama.
Sursa: www.ilo.org