Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

OIM: Principalii experți din lume solicită ca sănătatea și securitatea la locul de muncă să devină un drept fundamental

29.03.2021

arton24107-adc07

Cei mai importanți experți mondiali în sănătate și securitate la locul de muncă au cerut Organizației Internaționale a Muncii (OIM) să desemneze sănătatea și siguranța lucrătorilor drept un drept fundamental, în contextul unei dezbateri pe această temă a organului de conducere al OIM care a avut loc la data de 23 martie curent.

Sindicatele solicită ca în cadrul Conferinței OIM din iunie 2021 de a ridica sănătatea și siguranța la cel mai înalt nivel al standardelor internaționale ale muncii, pentru a spori responsabilitatea guvernelor și a angajatorilor în ceea ce privește salvarea de vieți la locul de muncă și pentru a determina mai multe țări să ratifice Convențiile vitale de sănătate și siguranță.

Acest lucru ar îndeplini un angajament stipulat în Declarația Centenarului OIM din 2019, adoptată în unanimitate de guverne, lucrători și angajatori, pentru a asigura sănătatea și securitatea la locul de muncă pentru toți lucrătorii.

Collegium Ramazzini, principalul organism internațional independent de experți în medicina muncii și de mediu, a solicitat OIM, de urgență, să pună în aplicare deciziile Conferinței Internaționale a Muncii din 2019 la Conferința OIM din iunie 2021.

Colegiul Ramazzini a comunicat: „Sute de milioane de oameni din întreaga lume sunt afectați în fiecare an de munca lor. Mai mor milioane. Acest măcel poate fi prevenit, dar numai dacă protecția lucrătorilor împotriva daunelor este acordată cu o prioritate deosebită și sănătatea și siguranța lucrătorilor sunt recunoscute ca fiind un drept fundamental al omului. OIM trebuie să acționeze cât mai curând posibil pentru a recunoaște securitatea și sănătatea în muncă ca drept fundamental la locul de muncă.”

Salvați vieți la locul de muncă

Nick Pahl, director al Societății de Medicină a Muncii din Marea Britanie, organismul profesional pentru medicii muncii la nivel global, a declarat: „Societatea de Medicină a Muncii susține cu tărie desemnarea sănătății și securității ocupaționale ca fiind drept fundamental la locul de muncă. Îndemnăm corpul de conducere al OIM să acționeze rapid pentru a progresa decizia Conferinței Centenare a OIM (sesiunea 108) din 2019, în vederea includerii desemnării sănătății și securității la locul de muncă ca fiind drept fundamental la locul de muncă pe agenda Conferinței OIM din 2021”.

Sharan Burrow, secretarul general al Confederației Internaționale a Sindicatelor, a declarat: „Guvernele și angajatorii ar trebui să asculte acești experți de frunte. De mult prea mult timp, protejarea lucrătorilor împotriva accidentelor de muncă și a bolilor a avut un statut mai scăzut decât alte drepturi fundamentale la locul de muncă. Unii angajatori și chiar unele guverne par să creadă că costurile de a face afaceri pot fi compensate cu viața lucrătorilor. Acordarea statutului juridic pe care o merită sănătatea și siguranța la locul de muncă va îndrepta o greșeală istorică și, de asemenea, va spori eforturile de a pune sub control pandemia COVID-19.”

Sursa: www.ituc-csi.org

Departamentul mass-media și relații internaționale