Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Oleg Budza: Asistența FMI trebuie să vizeze și sectorul social

23.02.2017

IMG_7210

Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și membrii Comitetului Confederal al CNSM s-au întâlnit joi, 23 februarie, cu echipa de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ben Kelmanson.

În cadrul întrevederii, Oleg Budza, președintele CNSM, a accentuat că Republica Moldova are nevoie de susţinere în promovarea reformelor, inclusiv financiară, deoarece resursele disponibile în țară nu pot asigura dezvoltarea economică necesară. ”Este foarte important, însă, ca investițiile să fie orientate și spre sectorul social – sănătate, alimentare cu apă, educație”, a punctat Budza.

Potrivit lui, acordul cu FMI oferă o garanţie pentru investitorii străini, care pot investi în economia ţării.

”De obicei, se solicită reduceri de cheltuieli, care, la rândul lor, duc la diminuarea drepturilor. Acestea, însă, trebuie eficientizate, nicidecum diminuate, iar politicile FMI trebuie să conducă la creşterea numărului locurilor de muncă, mai ales că rata de ocupare în Republica Moldova este cea mai redusă şi constituie circa 43%”, a spus liderul CNSM.

La rândul său, Ben Kelmanson a menționat că programul susținut de FMI are ca scop asigurarea stabilității în Moldova, pentru a construi baza necesară pentru creșterea economică și crearea noilor locuri de muncă. La moment, un scop-cheie al programului este construirea unui sistem financiar stabil, care să poată asigura împrumuturi pentru dezvoltarea economiei și crearea locurilor de muncă. “Din experiența noastră, am observat că deseori, când statul încearcă să optimizeze cheltuielile, pot fi reduse cheltuielile sociale, de aceea am stabilit un prag minim de cheltuieli pentru sectorul social, iar Guvernul trebuie să se asigure că acestea nu vor fi mai joase decât nivelul dat”, a precizat Kelmanson.

Oficialul a mai subliniat că provocarea cea mare este să se înregistreze progrese pe fiecare domeniu în parte, pentru ca, ulterior, acestea să se susțină reciproc.

În cadrul întrevederii, sindicaliștii au atras atenția și asupra necesității majorării salariului minim pe țară până la nivelul minimului de existență și stabilirii ulterioare a acestuia în raport de 50 la sută din salariul mediu pe economie, dar și asupra stabilirii unui singur salariu minim unic pentru toată ţara.

La fel, conducerea CNSM s-a expus asupra reformei sistemului de pensii, care, aducând termene și limitări discriminatorii, a condus la nemulțumiri în societate.

Alte probleme, la care au făcut referire sindicaliștii, țin de stoparea presiunii fiscale asupra persoanelor fizice, sporirea acţiunilor din partea Guvernului în vederea reducerii fenomenului plăţii salariului „în plic” şi „muncii la negru”, etc.

Menționăm, că misiunea FMI se află la Chișinău în perioada 14 – 28 februarie 2017, pentru a analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins de autorități în implementarea programului, în contextul primei evaluări a programului autorităților, susținut de FMI prin Mecanismele de finanțare EFF (Mecanismul de finanțare extinsă) și ECF (Mecanismul extins de creditare).

Departamentul mass-media și relații internaționale