Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Oleg Budza: Încheierea convențiilor la nivel teritorial și recrutarea de noi membri trebuie să devină prioritate pentru activitatea CITS-urilor

17.02.2017

IMG_3519_generala

Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și membrii Comitetului Confederal au avut joi, 16 februarie, o întrunire cu președinții consiliilor interramurale teritoriale ale sindicatelor (CITS), în cadrul căreia s-a discutat despre activitatea sindicală desfășurată în anul 2016 la nivel de teritoriu și au fost trasate prioritățile pentru anul curent.

Oleg Budza, președintele CNSM a ținut să aprecieze rolul CITS la negocierea şi încheierea convenţiilor colective la nivel de raion, dar și la identificarea posibilităţilor de colaborare cu partenerii sociali din teritoriu, în vederea protejării mai eficiente a membrilor de sindicat.

”Până în prezent, în 27 de raioane au fost constituite Comisii pentru consultări şi negocieri colective, fiind semnate 21 convenţii la nivel de teritoriu. În alte 6 raioane convenţiile sunt în proces de negociere, de aceea, sperăm că în timpul apropiat ele vor fi semnate”, a spus liderul sindical.

În același timp, Consiliilor interramurale teritoriale care nu au semnat până în prezent aceste documente, li s-a dispus să asigure, în timpul apropiat, desemnarea reprezentanţilor sindicatelor în Comisiile pentru consultări şi negocieri colective (nivel teritoriu) şi să solicite mai insistent conducerii administraţiei publice locale să constituie Comisiile respective  pentru a elabora, negocia şi încheia Convenţia colectivă la nivel de teritoriu.

”Această activitate necesită o mobilizare totală a preşedinţilor şi membrilor Consiliilor interramurale, astfel ca în anul 2017 să finalizăm procesul respectiv”, a conchis Oleg Budza.

De menționat este suportul logistic acordat de CNSM, pe parcursul anului 2016, la organizarea și desfășurarea unui șir de activităţi de instruire pentru membrii Consiliilor interramurale teritoriale şi activul sindical din teritoriu.

Astfel, aproape în toate raioanele au fost desfăşurate 49 seminare, cu participarea nemijlocită a specialiştilor de la CNSM. În cadrul acestora, participanții au examinat modul de  elaborare, negociere şi semnare a Contractelor colective la nivel de unitate, mecanismele juridice de apărare a drepturilor sindicale, respectarea şi aplicarea în practică a legislaţiei muncii, protecţia social-economică a salariaţilor-membri de sindicat, relaţiile de muncă, managementul sindical şi altele.

Totodată, în teritoriu au fost organizate 21 mese rotunde cu prilejul  Zilei Internaţionale a Muncii decente, Zilei Internaţionale a Femeii şi Zilei Mondiale a Femeilor din mediul rural pentru femeile sindicaliste, cu participarea liderilor şi activiştilor sindicali locali şi ai formatorilor Confederaţiei.

La fel, într-un șir de centre raionale au fost desfășurate campanii de informare cu prilejul  Zilei Mondiale pentru o Muncă decentă, unde activiștii sindicali din teritoriu au acordat consultaţii juridice şi de protecţie social-economică pentru persoanele interesate, promovând conceptul de muncă şi salarii decente, militând împotriva muncii la negru şi salariilor în plic.

Conducerea CNSM a punctat și principalele activităţi, care urmează a fi realizate în continuare la nivel confederal, în parteneriat cu Consiliile interramurale. Acestea țin de: organizarea în teritoriu a seminarelor comune de instruire a membrilor CITS şi membrilor Comisiilor teritoriale pentru consultări şi negocieri colective;  informarea cât mai pe larg a membrilor de sindicat despre prevederile convenţiei şi contractelor colective de muncă; revenirea la pregătirea negociatorilor sindicali şi perfecţionarea sistematică a persoanelor care participă la negocieri, crearea grupurilor de experţi în domeniu la diferite niveluri;  realizarea vizitelor de lucru ale Inspectoratului Muncii în comun cu membrii CITS la întreprinderi, instituţii, unde activează organizaţii  sindicale, pentru asigurarea respectării Convenţiilor de nivel teritorial  şi a contractelor colective de muncă la nivel de unitate.

După ce s-a făcut evaluarea activităților desfășurate în anul trecut și s-au trasat obiectivele pentru perioada următoare, mai muți președinți ai CITS-urilor și-au expus opiniile și au menționat problemele cu care se confruntă la nivel de raioane în cadrul luărilor de cuvânt.

Participanții la întrunire au pledat pentru concentrarea eforturilor asupra dezvoltării social-economice a raioanelor, combaterii muncii nedeclarate, eliminării elementelor discriminatorii din noul sistem de pensii.

Totodată, reprezentanții CITS au fost îndemnați să intensifice și să diversifice activitatea acestor structuri și să pună un mare accent pe motivarea apartenenţei la sindicat și pe recrutarea noilor membri.

Conducerea CNSM a dat asigurări că toate ideile și propunerile expuse în cadrul întrunirii vor fi luate în considerație la elaborarea proiectului Strategiei CNSM pentru următorii 5 ani, în vederea îmbunătățirii activitatății la nivel teritorial și conlucrarea cu CNSM.

Departamentul mass-media și relații internaționale