Moldova pierde serios faţă de alte ţări din regiune pe piaţa agricolă din motivul că statul subvenţionează insuficient producătorii agricoli autohtoni, a declarat într-un interviu, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Oleg Budza în ajunul desfăşurării acţiunii de proporţii în Ziua Solidarităţii Oamenilor Muncii.
„Din acest motiv diferenţa dintre indicii preţurilor este evidentă şi pentru agricultorii autohtoni e suficient de problematic să concureze pe piaţa regională şi internaţională”, – a menţionat Budza.
„Producătorii agricoli din alte ţări primesc de la stat subvenţii, care se utilizează pentru acoperirea unui şir de cheltuieli, necesare pentru cultivarea şi achiziţionarea producţiei. Ca rezultat, preţurile la marfa lor sînt mai mici, decît, să admitem, ale noastre. Spre exemplu, alegînd între merele moldoveneşti cîte 28 de lei kilogramul şi cele poloneze cîte 20, locuitorii de la Moscova le vor prefera pe ultimele, care, apropo, se deosebesc puţin de ale noastre la calitate”, – a explicat şeful CNSM.
Potrivit spuselor lui, „dacă toate se vor menţine în acest mod, atunci, cînd producţia agricultorilor subvenţionaţi conform viitoarelor înţelegeri probabile cu UE va începe să penetreze pe piaţa moldovenească, producţia naţională nu va fi în stare să contrapună absolut nimic”.
„Ca rezultat, noi vom pierde şi mai multe locuri de muncă”, – a adăugat Budza.
„Aceasta şi multe alte probleme economice trebuie neapărat examinate la semnarea documentelor despre liberul schimb cu UE şi Acordului cu privire la calitatea de membru asociat al Uniunii Europene. Este evident că pentru ţara noastră va fi foarte problematic de a respecta un şir de condiţii pentru posibilitatea de a adopta bilateral un atare document”, – a specificat Budza.
„În afară de această problemă, nu trebuie să uităm că în Moldova, spre deosebire de alte ţări, nu s-a produs tranziţia producţiei la echipament energo-eficient. Respectiv, cheltuielile pentru o unitate de producţie la noi sînt mult mai mari, decît în Europa”, – a spus preşedintele CNSM.
Potrivit spuselor lui, „problemele economice în Moldova nu pot fi soluţionate numai prin majorarea salariilor”.
„Dacă economia ţării rămîne pe vechi, odată cu creşterea salariilor trebuie ridicat şi preţul de cost al mărfurilor produse în Moldova, din care motiv riscăm de asemenea să pierdem poziţiile pe piaţa internaţională. Spre exemplu, din cauza zahărului autohton scump în Moldova este importat cel ucrainean, care aproape că „a strivit” acest segment al pieţei agricole naţionale”, – a conchis Budza.