Astăzi, 4 octombrie, în ajunul Zilei Lucrătorilor din Învățământ, marcată anual la 5 octombrie, Federația Sindicală a Educației și Științei (FSEȘ) a organizat o ședință festivă cu participarea activului sindical din teritoriu, pentru a celebra salariații din sistemul educațional.
“În numele Biroului Executiv al FSEȘ, am onoarea să vă adresez sincere felicitări cu prilejul sărbătorii profesionale. Prin instruire și educație, dumneavoastră modelați viitorul țării, de aceea nivelul de viață și condițiile de activitate ale cadrului didactic ar trebui să devină un interes prioritar pentru întreaga societate. Vă îndemn să fim solidari pentru realizarea obiectivelor noastre comune”, a accentuat în mesajul său de felicitare Ghenadie Donos, președintele FSEȘ.
În context, Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a menționat că pentru a îmbunătăți situația din sistem este necesar de majorat salariile, de creat condiții de muncă mai bune care ar atrage tinerii să muncească în instituțiile de învățământ din țară. “Confederația este solidară cu revendicările sindicaliștilor din educație înaintate anterior și participă la procesul de soluționarea a cerințelor acestora. Este important să fie apreciată munca pedagogilor deoarece acolo unde se investește în educație există viitor. Au fost făcuți anumiți pași în direcția salariaților care activează în sistem, au fost operate unele majorări salariale, însă sunt necesare mai multe eforturi în acest sens”, a subliniat liderul sindical.
Menționăm că la 20 august 2018, la ședința în plen a Consiliului General al FSEȘ, sindicaliștii din educație au cerut autorităților realizarea revendicărilor lansate în anul 2016 – majorarea salariilor cadrelor didactice cu 40-50%; revizuirea cuantumului indemnizației pentru tinerii specialiști; revizuirea cotelor de remunerare pentru titularii de grade didactice I, II și superior; stabilirea cuantumului rețelei unu de salarizare la nivelul minimului de existență; majorarea burselor de studii cu 10-20%.
Precizăm că miercuri, 3 octombrie curent, Guvernul Republicii Moldova a anunțat că pedagogii care activează în școlile primare, gimnazii, licee și în alte instituții de învățământ general public, precum și educatorii din grădinițe, vor primi o compensație anuală de două mii de lei anual, începând cu anul 2019. Totodată, tinerii specialiști repartizați în instituțiile de învățământ din țară vor primi alocații majorate în primii trei ani de activitate. Pentru absolvenții facultăților pedagogice indemnizația va crește de la 45 la 120 de mii de lei.
Departamentul mass-media și relații internaționale