Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Oleg Budza, președintele CNSM: Fenomenul muncii “la negru” aduce prejudicii statului, submină bunăstarea oamenilor și securitatea națională

28.03.2018

salarii-in-plic

După ce săptămâna trecută Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a anunțat despre lansarea unei campanii de popularizare și combatere a cazurilor de utilizare a muncii “la negru” și/sau achitării salariilor „în plic”, echipa emisiunii “Dialog Social” a organizat o întrevedere cu partenerii sociali în studioul emisiunii pentru a discuta despre acest fenomen și a identifica căi de îmbunătățire a situației.

Nicoleta Nemerenco, șef al Direcției generale managementul riscurilor din cadrul SFS, a menționat că această campanie presupune parcurgerea a două etape: informarea și sensibilizarea societății și a angajatorilor; angajații SFS vor demara controale fiscale la un eșantion reprezentativ de contribuabili din toate domeniile de activitate economică ale Republicii Moldova. Controalele fiscale se vor efectua la contribuabilii care prezintă risc sporit de utilizare a muncii „la negru” și/sau a achitării salariilor „în plic”.

“Ne bucură că sunt întreprinse acțiuni concrete de combatere a muncii “la negru”. Acest fenomen aduce prejudicii statului, submină bunăstarea oamenilor și securitatea națională. Pentru a lupta cu acest fenomen, este necesar ca la întreprinderi să fie organizație sindicală, salariații să fie bine informați, să existe contract colectiv de muncă. În acest sens, am demarat campania națională ”Contractul colectiv de muncă–garanția drepturilor tale”. În baza contractului colectiv de muncă se încheie contractul individual de muncă unde se vede clar care este salariul real, sunt specificate alte aspecte ce țin de relațiile de muncă”, este de părere Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

La rândul său, Leonid Cerescu, președinte al Confederației Naționale a Patronatului din Moldova, a menționat că patronatele au sesizat despre acest fenomen de mai mulți ani și au fost înaintate autorităților propuneri de politici de reducere a nivelului economiei informale. “Patronatele depun eforturi pentru ca agenții economici să activeze în condiții egale și să-și onoreze obligațiunile față de stat conform legislației. Cei care nu-și onorează aceste obligațiuni sunt mai avantajați decât agenții economici care activează corespunzător legislației și devin în consecință mai puțini competitivi pe piață. Este necesar ca toți agenții economici să activeze în condiții egale”, a adăugat el.

În context, Dumitru Stăvilă, directorul Inspectoratului de Stat al Muncii, a precizat că structura pe care o conduce exercită în continuare controlul de stat conform legislației în vigoare. „Munca nedeclarată poate fi combătută numai în cadrul grupurilor multidisciplinare. Bunăoară, în anul 2012 când au fost create asemenea grupuri au fost depistate peste 1000 de persoane care munceau “la negru”. Însă, actualmente aria de control a Inspectoratului este restrânsă, iar acest fenomen poate fi combătut numai prin controale inopinate”, a precizat Dumitru Stăvilă.

Participanții s-au referit și la alte metode de combatere a fenomenul muncii “la negru”, rolul partenerilor în acest proces și necesitatea conjugării eforturilor tuturor părților. Opiniile și viziunile exprimate de partenerii sociali vor fi expuse integral în timpul apropiat în cadrul emisiunii “Dialog Social”.

Precizăm că în scopul unei sensibilizări eficiente a societății, SFS, cu suportul financiar al Guvernului Marii Britanii, a lansat câteva spoturi informative audio și video și va repartiza 10 000 pliante pe întreg teritoriul țării. Campania va dura trei luni și are drept scop iradierea cazurilor de achitare a salariului „în plic” și a muncii “la negru”, dar și să apere contribuabilii onești și să creeze condiții egale pentru mediul de afaceri.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM