Protecția social-economică a salariaților și asigurarea egalității de gen a fost tema conferinței organizată astăzi, 27 noiembrie, în incinta Institutului Muncii al CNSM de către Organizația de femei (OF) din cadrul Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova.
Subiectul de bază al evenimentului l-a constituit raportul despre activitatea Organizației de femei din cadrul FSCRE pentru perioada 2017-2018, prezentat de către Inga Gîscă, președintele Organizației de femei din cadrul FSCRE. Ea a punctat că una dintre principalele priorități ale Organizației a vizat promovarea sănătății și asigurarea protecției social-economice a femeilor, susținerea maternității. Inga Gîscă a remarcat că în ultimii 2 ani s-au intensificat activitățile în vederea respectării principiului muncii decente și a unui salariu echitabil pentru femeile angajate în câmpul muncii, diminuării discriminării și violenței împotriva femeilor, discriminării lor la locul de muncă.
Margareta Strestian, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova, a apreciat foarte mult aportul Organizației de femei din cadrul FSCRE la dezvoltarea procesului de dialog social la nivelul branșei, la desfășurarea negocierilor colective privind Convenția Colectivă la nivel ramural pentru anii 2018-2021, contractele colective de muncă în cadrul unităților economice, instruirea și informarea membrilor de sindicat despre ultimele modificări ale legislației muncii, protecția social-economică a salariatelor.
La fel, s-a arătat mulțumită de activitatea Organizației de femei din cadrul FSCRE Liuba Rotaru, președintele Comisiei de Femei din cadrul CNSM, care a remarcat mai cu seamă eforturile depuse în ce privește aplicarea celor mai avansate strategii și metode de atragere a femeilor în sindicat și promovarea perspectivelor de gen în structurile sindicale.
Un alt subiect de discuții al conferinței organizate de către Organizația de femei din cadrul FSCRE l-a constituit realizarea egalității de gen în sindicate prin prisma Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă nr. 5 și nr. 8 din Agenda 2030 a ONU și a Strategiei Naționale de Dezvoltare ”Moldova 2030”. Atât Lilia Pascal, șef al direcției politici de asigurare a egalității între femei și bărbați a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cât și Olga Stratulat, consultant superior în departamentul organizare, educație și informare al CNSM, au remarcat că aceste obiective urmăresc eliminarea tuturor formelor de discriminare pe motiv de sex, asigurarea tratamentului și șanselor egale tuturor femeilor și fetelor de pretutindeni.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM