Federația Sindicatelor din Moldova „SINDLEX” și Ministerul Afacerilor Interne (MAI) au organizat la 10 decembrie curent, în incinta Institutului Muncii, forumul sindical cu genericul „Eficiența parteneriatului social. Realizări și perspective”, pentru a discuta despre rezultatele obținute în anul 2018 în cadrul parteneriatului social.
La acest forum au participat lideri sindicali din cadrul sindicatelor „DEMNITATE”, „SALVATORUL”, „FRONTIERA”, „SindMAI” – organizații membre ale Federației „SINDLEX”. În cadrul întrunirii s-a efectuat o evaluare a activității desfășurate în perioada de referință și au fost trasate obiectivele și politicile ce urmează a fi implementate la nivel de ramură, în vederea consolidării mișcării sindicale și a parteneriatului social, pentru următoarea perioadă.
“Forumul dat este o platformă de discuții unde facem un bilanț cu privire la negocierea și semnarea contractelor colective de muncă. Între Federația „SINDLEX” și MAI există un parteneriat social eficient în această direcție. Bunăoară, în 2018 am efectuat modificări și completări la Convenția colectivă din ramură; am semnat un nou Contract Colectiv de Muncă dintre Sindicatul „DEMNITATE” și Inspectoratul General al Poliției. Totodată, astfel de modificări și completări au fost operate și de alte structuri sindicale care fac parte din Federație. Putem spune cu fermitate că au fost desfășurate o serie de acțiuni, soldate cu obținerea de facilități suplimentare pentru salariați, membrii de sindicat din cadrul MAI”, a comunicat Mihail Laşcu, președintele Federației „SINDLEX”.
În discursul rostit în fața participanților la forum, Alexandru Jizdan, Ministru al Afacerilor Interne, a menționat că pe parcursul ultimilor ani au fost organizate mai multe întruniri cu reprezentanții sindicatelor pentru a identifica soluții la problemele legate de salarizare, munca peste program, îmbunătățirea condițiilor de muncă. Potrivit lui Alexandru Jizdan, o problemă importantă care urmează a fi soluționată în timpul apropiat este asigurarea angajaților din sistem cu spațiu locativ. Conform datelor prezentate, doar în mun. Chișinău sunt necesare circa 1000 de locuințe pentru angajații din organele de forță.
Prezent la lucrările forumului, Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a menționat că în ramură există un parteneriat social adevărat, bazat pe respect și conlucrare. Liderul sindical a menționat că Legea privind sistemul unitar de salarizare, care recent a fost adoptată de Parlament și urmează să fie aplicată începând cu 1 decembrie 2018, va avea un impact pozitiv la capitolul salarizare în ramura dată.
Cei prezenți, au menționat că pentru a dezvolta parteneriatul social în ramură, este necesar ca în continuare angajatorul să respecte legislația muncii, să investească în resursele umane, să motiveze angajații, să creeze în cadrul unităților un climat de lucru atractiv, să fie asigurat procesul de implementare a prevederilor contractelor colective de muncă.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM