Partenerii sociali au examinat proiectul de lege ce ține de politica bugetar-fiscală pentru 2016

11.03.2016

Membrii Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective (CNCNC) s-au întrunit miercuri, 9 martie, în prima ședință din acest an, pentru a dezbate proiectul de lege ce vizează modificarea și completarea unor acte legislative în partea ce ține de realizarea politicii fiscale, vamale și bugetare pentru anul 2016.

La ședință au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale, ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova (CNPM), mediului de afaceri și societății civile. În rezultatul discuțiilor, părțile au susținut unanim prevederile politicii bugetar-fiscale pentru anul 2016 și au optat pentru promovarea proiectului în Guvern și Parlament, ținându-se cont de propunerile partenerilor sociali.

”Ne bucură faptul că am reușit să ne întrunim, în sfârșit, în cadrul Comisiei tripartite, în vederea promovării propunerilor la politica bugetar-fiscală, în noul document regăsindu-se o parte din acestea”, a declarat Oleg Budza, președintele CNSM. Liderul sindical și-a exprimat speranța că ședințele vor avea loc sistematic, pentru a examina toate problemele de ordin social-economic, de interes major pentru cetățeni.

Președintele CNCNC, Octavian Calmîc, viceprim-ministru, ministrul Economiei, a menționat că discuțiile în cadrul Comisiei tripartite vor avea un impact pozitiv asupra politicilor inițiate și promovate de Guvern, întrucât aceasta este o platformă de comunicare și colaborare directă cu părțile interesate. „Majoritatea propunerilor au fost luate în considerație, celelalte le lăsăm pentru discuțiile ulterioare, în același format și le vom include în politica bugetar-fiscală de anul viitor”, a precizat Calmîc.

Astfel, la elaborarea proiectului de lege s-a ținut cont de propunerea CNSM de a nu fi introdusă o cotă unică a impozitului pe venit, ci de a menține o grilă progresivă de impozitare a veniturilor persoanelor fizice.

Mai mult decât atât, sindicaliștii au solicitat introducerea unei noi grile de impozitare de 22%, care să fie aplicată asupra veniturilor ce depășesc 240 mii lei anual. În context, Ministerul Finanțelor a propus aplicarea impozitului pe avere, care prevede impozitarea imobilelor cu  o suprafață mai mare de 120 mp și cu o evaluare cadastrală ce depășește 1,5 mln lei.

Totodată, s-a ținut cont de propunerile CNSM de a nu stabili interdicția de a părăsi țara în cazul restanţelor la bugetul public naţional,  precum și de a nu permite amânarea și reeșalonarea stingerii obligaţiei fiscale faţă de bugetul asigurărilor sociale de stat în condiţiile şi modul stabilit de Codul fiscal, similar impozitelor şi taxelor.

Altă propunere se referă la neadmiterea sancţionării consumatorului pentru nepreluarea bonului de casă, neprezentarea sau refuzul de a prezenta bonul de casă la solicitarea organului de control.

Propunerile sindicaliștilor care nu au fost incluse în proiectul politicii fiscale, vamale şi bugetare urmează a fi înaintate suplimentar spre discuție în cadrul comisiilor parlamentare.

Departamentul mass-media și relații internaționale