Un grup de muncitori din cadrul firmelor de construcții din țară au absolvit cu succes primul curs de instruire şi pregătire profesională în construcţii. Proiectul este finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) în comun cu Consorțiul STRABAG , Bfi Burgenland, Callidus Moldova și Institutul Vienez de Cercetare L&R, susținut de Federația Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții ”Sindicons”și de Federația Patronală a Constructorilor, Drumarilor şi a Producătorilor Materialelor de Construcţie „Condrumat”.
Proiectul pilot ”Centrul de instruire și pregătire profesională în domeniul Construcțiilor” realizează instruirea duală în domeniul construcţiilor, fiind destinat persoanelor care, după finalizarea programului general de studii, au posibilitatea de a dobândi cunoştinţe, abilităţi practice şi competenţe. Punctul forte al programelor este conţinutul specializat şi exerciţiile practice, participanţii la cursuri învățând să manevreze cu utilaje folosite în domeniul construcţiilor civile şi industriale și să participe la lucrări de instalare şi finisaj în construcţii.
Prezent la evenimentul de înmânare a certificatelor de absolvire, care a avut loc la 20 ianuarie curent la Centrul de Excelență în Construcții din Chișinău, Victor Talmaci, președintele Federației”Sindicons”, a menționat că sindicatele au fost mereu preocupate de domeniul pregătirii profesionale a adulților.
”Agenții economici au nevoie de specialiști bine pregătiți, însă nu toți doresc să contribuie financiar la pregătirea lor profesională. Acest proiect ne-a dat posibilitatea să-i instruim gratis la specialitățile pietrar-zidar și fierar-betonist, fiind o premieră pentru ramura noastră. Instruirea le va oferi posibilitatea să transmită experiența acumulată și colegilor lor, pentru a dezvolta nivelul de competențe și o cultură a producerii”, a spus Talmaci.
La rândul său, Walter Reiter, reprezentantul proiectului, a accentuat că o condiție necesară în susținerea acestuia este un dialog social fructuos și de această dată dialogul a funcționat. ”Fără suportul tuturor celor implicați, inclusiv sindicatele și patronatul din ramură, nu ar fi fost posibilă implementarea acestui proces de instruire. Suntem foarte mândri că am ajuns la finalul primei etape a proiectului, care va da posibilitatea celor instruiți să se angajeze și să dea un plus valoare muncii pe care o vor presta”, a precizat Reiter.
Totodată, în cadrul proiectului opt profesori de la Centrul de Excelență în Construcții au mers într-o vizită de lucru la Viena, Austria, unde timp de o săptămână au însușit practici și metode noi de lucru, atât sub aspect practic cât și teoretic.
”Este prima experiența de acest fel, care s-a dovedit a fi și una de succes. Cadrele noastre sunt mai bine pregătite și vor să aplice în practică cunoștințele obținute, a subliniat Valeriu Pelivan, directorul Centrului de Excelență în Construcții.
În total, în cadrul instruirilor pilot vor primi o calificare şi vor fi recalificaţi cel puţin 120 de muncitori şi 30 tineri şomeri. Grupul ţintă este format din muncitorii firmelor de construcţii din țară, muncitorii companiei STRABAG din Republica Moldova, tinerii şomeri înregistraţi la ANOFM, precum și elevii instituțiilor vocațional-tehnice din domeniu.
Departamentul mass-media și relații Internaționale