Partenerii sociali din ramura construcțiilor au anunțat că susțin elaborarea Standardelor ocupaționale pentru profesiile muncitorești. Despre aceasta a relatat, vineri, 21 februarie curent, președintele Federației Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții „SINDICONS”, Victor Talmaci, în cadrul ședinței ordinare a Comitetului Executiv.
Potrivit lui, a fost trimis un demers către Ministerul Educației, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, precum și Federației Patronale a Constructorilor, Drumarilor și a Producătorilor de Construcție ”Condrumat”, prin care au fost anunțați despre inițiativa Federației ”SINDICONS” de a prelua și ajusta standardele ocupaționale din alte state.
”Procesul de elaborare a standardelor ocupaționale este unul complex și necesită timp, specialiști calificați și costuri foarte mari. În România, există deja elaborate și aprobate standardele ocupaționale pentru o gamă vastă de profesii muncitorești în construcții. De aceea, de comun acord cu partenerii sociali, s-a decis să le preluăm din România”, a declarat Talmaci.
Prezentă la ședință, directorul executiv al Federației ”Condrumat”, Lidia Barbărășie, a subliniat necesitatea aplicării standardelor ocupaționale în ramura construcțiilor din Republica Moldova.
”Standardele ocupaționale sunt necesare pentru pregătirea profesională a angajaților, elaborarea politicilor salariale, actualizarea programului de studii, certificarea profesională etc”, a menționat Barbăroșie.
Până în prezent, au fost elaborate doar patru proiecte de standarde ocupaționale pentru profesiile muncitorești: zugrav, lăcătuș-instalator tehnică sanitară, fierar-betonist și pietrar-zidar.
Centrul Informaționale al Sindicatelor