Pentru a combate economia informală, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) consideră necesar: transpunerea în legislația națională a Recomandării Organizației Internaționale a Muncii nr. 204 din 2015 privind tranziția de la economia informală la cea formală; elaborarea și punerea în aplicare a unui registru electronic de evidență a salariaților la entitate, cu raportare online către Inspectoratele teritoriale de muncă; majorarea salariului minim până la valoarea minimului de existență; crearea unui sistem automatizat de înregistrare și evidență a contractelor individuale de muncă; stimularea efectuării preponderente a plății salariului prin card bancar; perfecționarea mecanismului de achiziții publice. Pe parcursul primelor 9 luni ale anului 2018, CNSM, alături de Serviciul Fiscal de Stat (SFS), Inspectoratul de Stat al Muncii și Inspectoratul General al Poliției, au întreprins un șir de acțiuni orientate spre combaterea fenomenului achitării salariilor “în plic” și a muncii “la negru”.
În urma acestor acțiuni, în perioada de referință, încasările la bugetul public național administrat de SFS, la compartimentul impozitul pe venit din salariu, au crescut cu 14,9% comparativ cu perioada similară a anului 2017, constituind 2 898 355, 5 mii lei, comparativ cu 2 522 110 mii lei. Despre aceasta se arată într-un raport comun al SFS, Inspectoratului de Stat al Muncii, Inspectoratului General al Poliției, CNSM, cu privire la activitatea de minimizare a achitării salariilor “în plic” și a muncii “la negru”, desfășurată de grupurile multidisciplinare pentru 9 luni ale anului 2018.
Totodată, la bugetul asigurărilor sociale de stat obligatorii încasările au crescut cu 13,8 % și au constituit 9 333 890 mii lei pentru 9 luni ale anului 2018, comparativ cu 8 202 250 mii lei pentru 9 luni ale anului 2017. De asemenea, la bugetul asigurărilor obligatorii de asistență medicală încasările au crescut cu 14,1 % și au constituit 2 894 919 mii lei pentru 9 luni ale anului 2018, comparativ cu 2 536 362 mii lei pentru 9 luni ale anului 2017.
“Se constată că procedurile actuale de administrare fiscală sunt eficiente și urmează a fi continuate cu intensificarea măsurilor de control și de sancționare a practicii utilizării muncii ilegale. Este importantă conlucrarea eficientă cu fiecare instituție în parte, cât și asigurarea schimbului de informații la nivel interinstituțional și îmbunătățirea mecanismului de funcționare a echipelor multidisciplinare”, se arată în raport. Documentul poate fi accesat aici.
Implicarea sindicatelor în procesul de combatere a economiei informale
Combaterea economiei tenebre și a fenomenului achitării salariilor “în plic”, au fost abordate de către sindicaliști în cadrul întrevederilor cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, unde s-a pus accent pe necesitatea elaborării pentru Republica Moldova a programelor de dezvoltare pe termen mediu și lung privind combaterea economiei informale.
CNSM a negociat și semnat două convenții colective la nivel național; Convenția colectivă (nivel național) nr 16 din 25.05.2018 cu privire la modelul Contractului individual de muncă pentru perioada îndeplinirii unei anumite lucrări și la modelul Actului de recepționare a lucrării; Convenția colectivă (nivel național) nr 17 din 31.07.2018 cu privire la modelul Contractului de formare profesională continue.
Pentru o mai bună informare a salariaților despre rolul contractelor colective de muncă, CNSM a declarat anul 2018 “Anul Contractelor Colective de muncă” și a organizat campania națională „Contractul colectiv de muncă-garanția drepturilor tale”. În cadrul mai multor seminare organizate în diverse localități ale țării, participanții au fost instruiți în aspecte ce țin de legalizarea relațiilor de muncă, inclusiv prin negocierea și încheierea contractului colectiv de muncă.
Precizăm că în perioada de referință, CNSM susține campania lansată de către Serviciul Fiscal de Stat cu genericul ”Refuză salariul în plic-cere să îți fie respectate drepturile”. Campania are drept scop conformarea benevolă a contribuabililor care muncesc “la negru”, dar și care angajează „la negru”. Rezultatele acțiunilor întreprinse de către SFS, pentru 9 luni ale anului 2018, s-au soldat cu calcularea suplimentară pentru plata la buget a obligațiilor aferente plăților salariale în sumă totală de 38 802 132 lei, fiind adoptate 146 de decizii asupra cazurilor de încălcare a legislației inclusiv: impozit pe venit reținut din plățile salariale în sumă de 5 263 839 lei; contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii în sumă de 6 816 499 lei; prime de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă de 3 329 491 lei; penalități și amenzi aplicate în sumă de 23 392 303 lei.
PIB-ul este în creștere însă puterea de cumpărare a populației rămâne a fi una scăzută
O altă problemă importantă care amplifică fenomenul economiei informale este concurența neloială. Bunăoară, în cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective din 7 noiembrie curent, reprezentanții Confederației Naționale a Patronatelor din Moldova au cerut autorităților să întreprindă mai multe acțiuni în această direcție deoarece din cauza faptului că unele companii oferă salarii “în plic”, fondul remunerării muncii este micșorat, astfel fiind aduse prejudicii intereselor companiilor care activează potrivit legislației în vigoare.
Conform datelor Biroului Național de Statistică din tr. II al anului 2018, în sectorul informal au lucrat 15,7% din totalul persoanelor ocupate în economie (circa 211 mii pers.). Datele mai arată că fenomenul salariului ”în plic” prevalează în agricultură (48,9%), comerț (20,0%) și industrie (6,3%). Datele Biroului Național de Statistică arătau că Produsul Intern Brut a ajuns la sfârșitul anului 2017 la peste 150 de miliarde de lei. În al doilea trimestru al anului 2018, PIB-ul a înregistrat o creștere de peste cinci la sută, față de anul 2017.
Deși în ultimii ani PIB-ul a înregistrat o evoluție pozitivă și creșteri, constituind actualmente circa 2290 USD pe cap de locuitor, în continuare puterea de cumpărare a populației (venitul anual disponibil pe cap de locuitor, după scăderea taxelor și a contribuțiilor sociale) rămâne a fi una scăzută. Potrivit cercetării „Puterea de cumpărare în Europa 2016” realizată de compania GfK, R. Moldova ocupa penultima poziție în Europa la acest capitol.
Confederația Internațională a Sindicatelor este îngrijorată de impactul economiei informale
Statisticile din ultimii ani arată o creștere a economiei informale în majoritatea statelor din întreaga lume. Această tendință negativă este direct legată de activitatea corporațiilor și de modul cum ele respectă principiile muncii decente. “Din anul 1980 și până în prezent, PIB-ul mondial s-a triplat, iar inechitatea a atins în același timp un nivel record. Actualul model economic pe care îl aplică majoritatea corporațiilor duce la creșterea inegalităților, la aprofundarea crizelor, sporește lăcomia corporațiilor, iar drepturile lucrătorilor la o muncă decentă sunt frecvent încălcate în diverse colțuri ale lumii. Omenirea are nevoie de un nou “Contract social”, adaptat necesităților timpurilor noastre, bazat pe un model de business echitabil, responsabil social”, este de părere Sharan Burrow, Secretar General al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC).
Menționăm că munca “la negru” și/sau achitarea salariilor “în plic” este un fenomen care generează efecte negative asupra bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale, fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală, dar și nemijlocit asupra angajaților și angajatorilor. Acceptând salariul “în plic”, beneficiarul riscă să fie lipsit de o pensie decentă, de un pachet social motivant, de o asigurare medicală de calitate, de protecție socială a familiei sale, de concedii de odihnă plătite, de îndemnizații decente.
Departamentul mass-media și relații internaționale