Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Partenerii sociali pledează pentru un dialog social eficient

27.10.2016

Без имени-1

Partenerii sociali – guvern, sindicate și patronate – s-au întrunit miercuri, 26 octombrie, în cadrul conferinței internaționale cu genericul „Spre un Dialog Social eficient în Republica Moldova”, pentru a discuta despre situația la capitolul dialog social și practicile europene care pot fi preluate.

La lucrările conferinței a participat președintele Parlamentului, Andrian Candu, șeful Delegației Uniunii Europene (UE) în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, reprezentantul permanent al Organizației Internaționale a Muncii (OIM) în Republica Moldova, Ala Lipciu, reprezentanți ai Guvernului, Stephan Meuser, reprezentant al Fundației “Friedrich-Ebert-Stiftung” în România și Republica Moldova, conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și a Confederației Naționale a Patronatului din Moldova (CNPM), președinți ai centrelor sindicale național-ramurale, experți din străinătate.

Cei prezenți, au abordat o serie de aspecte ale dialogului social, rezultatele obținute în Republica Moldova în această direcție, modele de dialog implementate în diferite țări europene, cum poate fi intensificat dialogul social pentru a oferi societății un cadru eficient de soluționare a problemelor social-economice.

”Patronatele, sindicatele și Guvernul trebuie să fie parteneri, deoarece împreună creează un sistem care are nevoie de compromisuri pentru a funcționa, din partea tuturor actorilor implicați în dialog. În această formulă, Guvernul are rol de arbitru, dar toți suntem aliați când este necesar să promovăm proiecte vitale”, a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Andrian Candu a subliniat că parteneriatul presupune respect reciproc și capacitate de a negocia, nu neapărat confruntări publice care fac imposibil compromisul. Președintele Parlamentului a anunțat că în prezent se lucrează asupra unei inițiative legislative care va permite oferirea tichetelor de masă pentru angajați, proiect propus anterior de sindicate.

Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a menționat că dezvoltarea dialogului social este un element cheie pentru viitorul țării noastre.

“Ne bucurăm că există un interes real din partea conducerii țării în această direcție. În pofida acestui fapt, dialogul social nu este discutat suficient, iar societatea nu cunoaște care sunt beneficiile acestuia. Analizele noastre arată că în mai multe țări aflate în tranziție, dialogul social nu funcționează cu adevărat, ci domină populismul. Funcționarea eficientă a dialogului social trebuie să fie o prioritate pentru autorități și partenerii sociali din Moldova”, a subliniat Pirkka Tapiola.

Potrivit lui Stephan Meuser, reprezentant al Fundației “Friedrich-Ebert-Stiftung” în România și Republica Moldova, declinul social-economic parcurs de Moldova poate fi atenuat prin implicarea partenerilor sociali, dar și a societății civile într-un dialog social constructiv.

Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, a vorbit despre rolul dialogului social, acțiunile întreprinse de sindicate și căile de impulsionare a dialogului social.

“Eficiența dialogului social depinde în mare măsură de funcționalitatea partenerilor sociali. În teritoriu, la nivel de ramură, în mare parte nu există structuri patronale, fapt ce îngreunează procesul de luare a unor decizii importante pentru salariați. De asemenea, există deficiențe și în funcționarea Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective”, a afirmat Petru Chiriac.

În aceeași ordine de idei, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a menționat că dialogul social trebuie să fie dezvoltat nu doar la nivel tripartit, dar și la nivel bipartit, la nivel de ramură.

“Așa cum au reliefat și experții din străinătate, este foarte important să avem un dialog social constructiv. Doar printr-un dialog social constant pot fi rezolvate cele mai stringente probleme din societatea. Pentru aceasta este necesar să avem parteneri puternici și egali. Este încă foarte mult de lucrat pe dimensiunea de ajustare a legislației naționale la cerințele UE, îmbunătățirea situației la capitolul securitatea și sănătatea în muncă, asigurarea cetățenilor cu condiții decente de muncă”, a declarat Sergiu Sainciuc.

Leonid Cerescu, președintele CNPM, a menționat că patronatele au rezerve legate de rezultatele dialogului social, însă a subliniat rolul pe care îl are acest proces pentru toată societatea.

“Deși avem unele neajunsuri privind funcționarea dialogului social, este cazul să recunoaștem că au fost obținute și anumite rezultate. Pentru a intensifica dialogul social este necesar să existe o mai bună comunicare între toți partenerii sociali”, este de părere Leonid Cerescu.

În context, Octavian Calmîc, viceprim-ministru, ministru al Economiei, a declarat că încurajează și susține dezvoltarea dialogului social bipartit.

Referindu-se la calitatea dialogului social, Ala Lipciu, reprezentantul permanent al OIM, a menționat că în Republica Moldova încă se mai îngrădește libertatea de asociere.

“Sunt numeroase discuții despre rolul și necesitatea Inspectoratului de Stat al Muncii, nu există mecanisme de soluționare pe cale amiabilă a conflictelor de muncă, o altă problemă este legată de vizibilitatea și atractivitatea partenerilor sociali și lipsa unei strategii de comunicare cu publicul – acestea sunt doar o parte din barierele care stau în calea dezvoltării dialogului social”, a accentuat Ala Lipciu.

Kostas Papadakis, specialist principal al OIM, Geneva, a subliniat că în scopul eficientizării dialogului social este primordială consolidarea capacităților actorilor sociali, diminuarea intervenționismului statului în procesul de dialog social, preluarea angajamentului la cel mai înalt nivel, organizarea cu regularitate a întrevederilor între partenerii sociali, monitorizarea rezultatelor înregistrate în urma acestor întrevederi, cultivarea respectului între parteneri și dezvoltarea capacității de consens în relații.

La final părțile au convenit asupra depunerii eforturilor necesare în vederea realizării unor acțiuni comune pentru creșterea capacității partenerilor sociali și consolidarea mecanismelor instituționale de dialog social și au convenit să continue șirul discuțiilor în 2017 despre rezultatele care vor fi obținute post-eveniment.

Conferința internațională „Spre un Dialog Social eficient în Republica Moldova”, a fost organizată de Fundația “Friedrich-Ebert-Stiftung” și OIM, în parteneriat cu CNSM și CNPM.

Departamentul mass-media și relații internaționale