În conformitate cu Programul de Țară pentru Muncă Decentă pentru anii 2016-2020, Organizația Internațională a Muncii (OIM) organizează la 17 mai, la Chișinău, evenimentul de lansare oficială a procesului tripartit de evaluare a mediului de afaceri din Republica Moldova, unde Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) participă în calitate de partener social. În ajunul evenimentului, conducerea CNSM a avut astăzi, 16 mai, o întrevedere de lucru cu reprezentanți ai OIM pentru a discuta detaliile acestui proces.
Scopul evaluării este de a identifica prin consens și dialog direcțiile prioritate pentru reforme și politici publice relevante și benefice pentru toate părțile implicate – Guvern, Sindicate și Patronate.
Oleg Budza, președintele CNSM, a efectuat o reflecție asupra situației curente privind dialogul social, la capitolul securitatea și sănătatea în muncă, precum și a situației social-economice. “Deși au fost făcute anumite progrese la capitolul combaterii fenomenului achitării salariilor “în plic” și a economiei informale, mai sunt necesare de întreprins multe acțiuni conjugate în această direcție. Totodată, dorim să fie aprobată în toamna acestui an legea unitară de salarizare în sistemul bugetar. În continuare salariile în Republica Moldova sunt mici, crește migrația și apare deja altă problemă – oamenii de afaceri nu găsesc specialiști calificați. Sperăm că în cadrul acestui exercițiu tripartit să identificăm soluții la acestea, dar și la alte probleme social-economice care afectează societatea”, a subliniat Oleg Budza.
Judith Van Doorn, expert al OIM în domeniul întreprinderilor mici și mijlocii de la Geneva, Elveția, a comunicat despre metodologia utilizată de OIM în acest demers, care presupune parcurgerea mai multor etape: identificarea problemelor și soluțiilor; analiza acestora; efectuarea unor cercetări sociologice suplimentare; elaborarea unui raport de evaluare; implementarea planului de acțiuni de către partenerii sociali. O descriere mai amplă a acestei metodologii, precum și rolurile actorilor sociali vor fi prezentate la evenimentul de lansare oficială a procesului tripartit de evaluare a mediului de afaceri din 17 mai curent.
Programul de Țară privind Munca Decentă promovează munca decentă, atât ca pe o componentă-cheie a politicilor de dezvoltare, cât și ca obiectiv al politicii naționale a guvernului și a partenerilor sociali. Acesta reprezintă un cadru de planificare pe termen mediu, care ghidează activitatea OIM într-o țară, în conformitate cu prioritățile și obiectivele convenite cu constituenții tripartiți. Programul poate fi accesat aici.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM