Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Platforma Națională a Forumului Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic pledează pentru sporirea colaborării dintre autorități și societatea civilă

17.01.2020

IMG_3643

Membrii Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic s-au întrunit, miercuri, 15 ianuarie, în incinta Casei Sindicatelor, în cadrul primei ședințe ordinare din anul 2020. Participanții au discutat despre rezultatele celei de-a 11-a Asamblee Generală care s-a desfășurat la Brussels, Belgia, în perioada 4-6 decembrie 2019 și Declarația adoptată de către delegații CSF a PaE în cadrul Forumului anual.

Cei circa 50 de reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, inclusiv ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, prezenți la lucrările ședinței, au examinat informații privind activitatea Platformei Societății Civile UE-RM, alegerea reprezentaților din rândul organizațiilor non-guvernamentale în Platforma Societății Civile UE-RM, precum și alte chestiuni organizatorice.

Potrivit lui Ion Manole, Facilitatorul Platformei Naționale a Forumului Societății Civile a PaE, promovarea valorilor Uniunii Europene și a procesului de implementare a Acordului de Asociere cu UE, precum și sporirea cooperării regionale, este unul din obiectivele de bază ale Platformei și pentru anul 2020.

Membrii Platformei au discutat despre prezența și activitatea membrilor actuali ai Platformei la ședințele generale și cele ale grupurilor de lucru, excluderea membrilor inactivi ai Platformei, prezentarea și votarea noilor membri ai Platformei Naționale.

Doi noi membri au aderat la Platforma Națională. Este vorba despre organizațiile INVENTO și Centrul de Instruire și Dezvoltare Educațională (CIDE). Victoria Isac, co-fondatoarea CIDE și Augustina Prisacari, coordonatoarea de proiect la INVENTO, au prezentat membrilor Platformei care sunt misiunea și obiectivele organizațiilor pe care le reprezintă și au exprimat dorința de a face parte din grupul I – Democrație, drepturile omului, bună guvernare și stabilitate.

Participanții s-au mai referit la colaborarea autorităților cu societatea civilă, rezumatul evenimentului din 10 decembrie 2019 de la Parlamentul Republicii Moldova, unde a fost discutată colaborarea societății civile cu autoritățile, modalitatea și etapele de acțiune a membrilor Platformei în cazul unei declarații sau apel public.

Menționăm că Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic a fost creată în anul 2011 și la moment are 87 de membri. Platforma este o structură neinstituționalizată și apolitică, ce funcționează pe principii benevole și la care poate adera orice organizație neguvernamentală, necomercială și apolitică din Republica Moldova, care împărtășește viziunea, misiunea și obiectivele Platformei și este gata să se implice activ și în mod direct în realizarea acestora.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM