Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a dat start astăzi, 24 aprilie, în or. Orhei, unui ciclu de seminare de informare cu genericul “Negocierea și încheierea contractelor-prioritate a organizației sindicale”, implementat în cadrul campaniei „Contractul colectiv de muncă–garanția drepturilor tale”, la care au fost prezenți lideri sindicali din raion, reprezentanți ai centrelor sindicale național-ramurale. Astfel de seminare vor fi organizate în acest an în orașele Soroca, Cimișlia, Edineț, Comrat și Călărași.
În deschiderea activității, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a comunicat celor prezenți despre acțiunile și realizările CNSM în anul 2017 și obiectivele pentru anul 2018, în contextul declarării Anului Contractelor Colective de Muncă. La lucrările seminarului au fost prezenți Sergiu Morari, consilier al președintelui CNSM, și Sergiu Iurcu, șef al Departamentului protecție social-economică din cadrul CNSM, care au comunicat despre ce prezintă contractul colectiv de muncă, care este scopul contractului colectiv de muncă, în ce constă importanța contractului colectiv de muncă, aspecte ce se referă la negocierea și încheierea contractului colectiv de muncă.
“Conform informațiilor din anul 2017, în Republica Moldova sunt încheiate 4570 contracte colective de muncă. Circa 97% din numărul total al membrilor de sindicat beneficiază de prevederile contractelor colective de muncă. Este un număr impunător însă, dacă este să vorbim despre numărul total de salariați, procentul respectiv este de peste 40%. Cu alte cuvinte, mai avem multe de făcut în această direcție. Totodată, în urma modificărilor operate în ultima perioadă la legislație, punem un accent deosebit pe contractul colectiv de muncă care este documentul principal la nivel de unitate în care putem să negociem și să stipulăm norme importante și garanții benefice pentru salariați”, a spus Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM.
Sergiu Sainciuc a mai precizat că în cadrul acestor seminare liderii sindicali din teritoriu vor fi instruiți cum să negocieze încheierea contractelor colective de muncă, la rândul lor vor instrui alte persoane în acest sens, iar rezultatele obținute în cadrul campaniei ”Contractul Colectiv de Muncă–garanția drepturilor tale” vor fi analizate în luna martie 2019.
Menționăm că CNSM a declarat anul 2018, Anul Contractelor Colective de Muncă în luna decembrie 2017. Ulterior, la 20 martie 2018, CNSM a lansat campania națională ”Contractul Colectiv de Muncă–garanția drepturilor tale” la Chișinău. Planul de acțiuni al campaniei este axat pe trei obiective: sporirea rolului contractelor colective de muncă în asigurarea drepturilor și garanțiilor salariaților, membri de sindicat; consolidarea capacităților de monitorizare și evaluare a aplicării contractului colectiv de muncă; dezvoltarea imaginii și creșterea rolului centrelor sindicale național-ramurale în negocierea contractelor colective de muncă. În cadrul campaniei sunt organizate o serie de activități de informare în teritoriu.
Mai multe detalii despre campanie și diverse materiale informative le puteți găsi aici.
Departamentul mass-media și relații internaționale