Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Problema restructurării transportului feroviar a fost examinată de sindicaliștii din domeniu ai țărilor CSI

21.11.2013

 

0019

Problema restructurării transportului feroviar a fost abordată în cadrul celei de-a 59-a ședințe ordinare a Consiliului de transport feroviar (CTF) din țările Comunității Statelor  Independente (CSI), organizată de Sindicatul Feroviarilor din Moldova, în zilele de 19-20 noiembrie curent.

Participanții la Consiliu au expus nemulțumirile și problemele cu care se confruntă în activitatea lor, printre care salariile mici, circuitul de cadre, lipsa tinerilor specialiști calificați, condiții inadecvate de muncă, dar și îngrijorarea lor în cazul restructurării transportului feroviar.

Nicolae Buza, președintele Sindicatului Feroviarilor din Moldova, a menționat că în cazul restructurării transportului feroviar se vor duce tratative cu reprezentanții Ministerului Transportului și Infrastructurii Drumurilor, dar și cu administrația întreprinderii ”Calea Ferată din Moldova”.

”Pentru realizarea restructurării transportului feroviar este necesară dezvoltarea și renovarea în continuare a infrastructurii transportului, culoarelor internaționale de transport, optimizarea cheltuielilor și păstrarea locurilor de muncă a angajaților”, a explicat Buza.

În același context, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza, a precizat că este necesar un dialog social intens între toate structurile din domeniu.

”Vom insista ca să fie menținute locurile de muncă a angajaților, salariile și pachetul social. De asemenea, este necesară modernizarea tehnică și instruirea cadrelor la nivel european. Este un moment complicat, dar cu ajutorul sindicatelor se va ajunge la un consens. Angajații din domeniul feroviar nu pot organiza greve, însă noi nu dorim o explozie socială”, a subliniat liderul sindical.

Ghenadii Cosolapov, secretarul general a Confederației Internaționale a Sindicatelor feroviarilor și constructorilor din transport a declarat că participarea la activitatea Consiliului de transport feroviar al țărilor CSI asigură promovarea eficientă a unei politici coordonate în domeniu, are impact pozitiv asupra atingerii scopurilor.

”Grație acestora, pot fi soluționate cele mai complicate probleme, care apar în procesul de funcționare a transportului feroviar al țărilor-membre CSI și, respectiv, luate decizii juste față de ele”, a subliniat Cosolapov.

În cadrul Consiliului sunt pregătite acte normative vizând diverse aspecte ale domeniului feroviar, începând de la exploatarea materialului rulant și terminând cu efectuarea calculelor între administrațiile feroviare. Această muncă este importantă în perspectiva creării bazei juridice interstatale a activității transportului feroviar și armonizării normelor juridice naționale în domeniu.

Capitala Republicii Moldova găzduiește, deja a 4-a oară în istoria de 20 de ani a existenței CTF, participanții acestui for înalt feroviar.

Centrul Informațional al Sindicatelor