Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Probleme social-economice intens dezbătute de jurnaliști la un program de instruire

27.07.2018

IMG_4809

Astăzi, 27 iulie, în incinta Casei Sindicatelor are loc cea de-a treia sesiune a programului de instruire a jurnaliștilor privind drepturile sociale, organizată prin cooperare de către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Fundația ”Friedrich Ebert Stiftung” (FES) și Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJ). Tema principală a evenimentului a fost orientată spre analiza particularităților sistemului de protecție socială din Republica Moldova și reforma sistemului de pensii.

Menționăm că scopul programului de instruire este de a consolida capacitățile jurnaliștilor pentru reflectarea problemelor de politici sociale, a relațiilor de muncă și a încălcărilor drepturilor lucrătorilor în raporturile de muncă. La program participă circa 20 de jurnaliști, reprezentanți ai instituțiilor mass-media din țară.

Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, și Ana Moldovanu, consultant superior în cadrul Departamentului protecție social-economică din cadrul CNSM, au familiarizat jurnaliștii cu multiple subiecte ce se referă la asigurarea socială, tipuri de indemnizații, conceptul de reformă a sistemului de pensii, poziția sindicatelor referitor la această reformă, rezultatele și impactul reformei sistemului de pensii.

Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a afirmat că sindicatele au fost implicate plenar în elaborarea viziunii asupra conceptului acestei reforme complexe. “Spre regret, nu toate propunerile noastre au fost susținute. Am avut obiecții ce se referă la vârsta de pensionare, în special ce ține de majorarea vârstei de pensionare la femei, dar și la alte aspecte. Totuși, în linii generale, putem spune că Legea s-a îmbunătățit și de la asta au de câștigat toți salariații”, a adăugat Sergiu Sainciuc.

Totodată, jurnaliștii au discutat cu Adrian Lungu, expert în dreptul muncii, despre specificul procedurilor legate de aplicarea de către instanțele de judecată naționale a legislației ce reglementează relațiile din domeniul protecției sociale.

În cadrul unor ateliere practice, participanții au lucrat la dezvoltarea temelor pentru investigații, fiind îndrumați de Cornelia Cozonac, director la Centrul de Investigații Jurnalistice. Analizând diverse studii de caz, jurnaliștii au discutat despre ce și cum să scrie despre protecția socială, cum să identifice sursele pentru a efectua investigații jurnalistice, cum să se documenteze corect.

Programul de instruire pentru jurnaliști privind drepturile sociale a fost lansat la începutul lunii iunie 2018. În cadrul a 7 sesiuni de instruire, care se desfășoară în perioada iunie-decembrie 2018, participanții sunt ghidați de experți în domeniul media și specialiști ai CNSM. Temele abordate în cadrul programului cuprind, între altele, cadrul legal național în domeniul muncii; mecanismele de asigurare a respectării drepturilor și garanțiilor salariaților; jurnalism de investigație pe subiecte de încălcare a drepturilor angajaților; modificările operate la Codul Muncii și impactul acestora; recomandările internaționale în domeniul relațiilor de muncă. La final, jurnaliștii vor avea oportunitatea de a elabora propriile investigații care vor fi premiate.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM