Consiliul General al Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ), convocat la data de 6 aprilie, a acordat o atenție majoră chestiunii legate de insuficiența cadrelor didactice în sistemul educațional la nivel național, mai ales problemei atragerii și reținerii tinerilor specialiști. Conform datelor Ministerului Educației și Cercetării (MEC), școlile din țară duc lipsă de peste 1500 de pedagogi, doar 8,7 la sută dintre profesori sunt tineri cu vârsta sub 30 de ani.
În raportul cu privire la activitatea comună a Consiliului municipal FSEȘ și a Direcției Generale Educație Chișinău, prezentat de Margareta Sîrbu, președinta Consiliului municipal FSEȘ, a fost expusă informația despre situația din municipiu. Astfel, în instituțiile de învățământ general se constată o mare necesitate de personal didactic. La începutul anului școlar 2021-2022 s-au înregistrat peste 400 de posturi vacante, se atestă o fluctuație și abandonul cadrelor didactice, inclusiv în rândul celor tinere.
Potrivit lui Genadie Donos, președinte al FSEȘ, în pofida acțiunilor întreprinse la nivel național, creșterile salariale din ultimii ani, indemnizații acordate tinerilor, se atestă o “îmbătrânire” continuă a cadrelor didactice. Una dintre principalele probleme care contribuie la plecarea tinerilor din sistem este nivelul insuficient de salarizare. „Astăzi, un tânăr specialist ridică un salariu care este de puțin peste 6 mii de lei. Desigur acesta nu este un salariu atractiv pentru un tânăr specialist. Apreciem eforturile cu privire la majorările de salarii care au fost operate, dar din cauza inflației, a prețurilor ridicare la tarife și resurse energetice, valoare salariilor s-a diminuat semnificativ, fiind necesare noi ajustări și majorări.” a precizat Donos.
Prezent la ședința Consiliului General al FSEȘ, Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării, a subliniat bunele relații de parteneriat cu centrul sindical național-ramural, dialogul constructiv și deschis cu sindicatele. Referindu-se la problemele legate de activitatea tinerilor specialiști, Topală a spus că acestea sunt în atenția Ministerului și sunt identificate soluții pentru a crește gradul de atractivitate al tinerilor de a activa în sistem, un rol important în acest sens avându-l colaborarea cu sindicaliștii din educație.
Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Igor Zubcu, care a participat la lucrările Consiliului General al FSEȘ, a subliniat că problemele cu care se confruntă tinerii specialiști, nu doar din educație ci și din toate ramurile economiei naționale, sunt permanent în vizorul Confederației, fiind abordate în procesul de negocieri cu partenerii sociali. Liderul sindical a menționat că este necesar un Program național de susținere a tinerilor specialiști, să existe mai puține abordări birocratice, să se pună accent pe o bună planificare și pe crearea de sisteme funcționale.
În contextul celor discutate, Biroul Executiv al FSEȘ, în parteneriat cu MEC, vor depune eforturi întru perfecționarea cadrului legal și normativ vizând repartizarea, asigurarea tinerilor specialiști cu facilități sociale, negocia unele garanții în Convenția Colectivă, examina oportunitatea declarării anului de studii 2022-2023 “Anul dedicat tinerilor cadre didactice”, organizând diferite acțiuni de informare, centrate pe stimularea și atragerea tinerilor în sistemul educațional.
Totodată, Consiliul municipal al FSEȘ va continua activitatea întru sprijinirea inserției profesionale a tinerilor cadre didactice, promovarea soluționării problemelor tinerilor cadre prin negocieri și dialog cu partenerii. Consiliul General al FSEȘ recomandă Consiliilor raionale, municipale, teritoriale ale sindicatului să negocieze problemele social-economice ale tinerilor specialiști, monitorizarea corectitudinii stabilirii raporturilor de muncă, salariului, normei didactice, acordarea indemnizației unice și facilităților sociale, desfășurarea mai multor acțiuni de familiarizare a tinerilor specialiști cu drepturile de muncă și sindicale.
Departamentul mass-media și relații internaționale
Abonați-vă la canalul nostru pe Telegram https://t.me/sindicatemd