Standardele profesionale în domeniul construcțiilor sunt complicat de elaborat, deoarece nu există finanțare și nu avem suficienți specialiști în țară, a declarat marți, 5 noiembrie curent, Victor Talmaci, președintele Federației Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții ”Sindicons”, în cadrul ședinței comune a partenerilor sociali din ramură.
Participanții la ședință au discutat despre activitatea Comitetului Sectorial pentru formarea profesională din ramura construcțiilor, dar și despre oportunitatea preluării standardelor ocupaționale muncitorești din România.
Lidia Barburoș, președintele Comitetului Sectorial, a subliniat necesitatea găsirii unor soliții viabile pentru a elabora standardele profesionale în ramura construcțiilor sau de a prelua experiența comitetelor sectoriale din alte țări.
”În ramura construcțiilor sunt necesare de elaborat și adoptat 35 de standarde profesionale, însă în prezent sunt în vigoare doar 2 standarde – de zugrav și de lăcătuș instalator tehnică sanitară”, a precizat Barburoș.
La rândul său, Oleg Bezrucico, coordonator de programe la Institutul de Formare a Capacităților Profesionale, a prezentat două exemple pentru a facilita acest proces.
”Am putea să propunem majorarea numărului de experți care vor facilita implementarea metodologiei pentru elaborarea standardelor ocupaționale. O altă variantă ar fi preluarea standardelor altor țări în acest domeniu, de exemplu din România, deoarece acestea sunt asemănătoare cu cele din Republica Moldova”, a menționat Bezrucico.
Ideea preluării standardelor profesionale din altă țară a fost susținută și de Sergiu Sainciuc, viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, care a subliniat necesitate urgentării acestui proces.
Prezenta la ședință, Loretta Handrabura, viceministrul Educației, a declarat că în prezent se observă unele rezultate palpabile în acest domeniu, însă efortul comun a Federației ”Sindicons” și ministerele vizate, în ceea ce privește standardizarea profesiilor muncitorești din ramura construcțiilor, se va resimți abia peste 10 ani.
”Pentru elaborarea Curricumului de meserii, este necesar ca profesiile să fie standardizate. Până în anul 2017 trebuie să avem standarde profesionale la toate meseriile. Însă până la finele anului curent, trebuie să avem aprobate cel puțin 5 standarde profesionale în ramura construcțiilor”, a conchis Handrabura.
Centrul Informațional al Sindicatelor