Astăzi, 26 martie, conducerea Federației Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcție “SINDICONS” și Federației Sindicatelor din Construcții și Prelucrării Lemnului „HISTADRUT” din Israel au avut o întrevedere cu conducerea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Părțile au discutat despre prevederile Acordului bilateral semnat între Republica Moldova și Statul Israel cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor moldoveni în anumite sectoare din Statul Israel, intrat în vigoare în 2013, prelungit până la data de 5 ianuarie 2024.
“Dat fiind faptul că nivelul de salarizare din ramura construcțiilor este necompetitiv, mulți specialiști aleg să muncească în străinătate. Una din aceste țări este Israel. În timp ce în Republica Moldova salariul mediu în ramură este de circa 500 de dolari, în Israel salariul minim este de 1500 de dolari. Dorim ca specialiștii să muncească în țară și depunem eforturile necesare pentru a îmbunătăți situația. Însă este important ca în acele țări unde activează specialiștii moldoveni, să fie respectate cerințele în domeniul muncii, iar cetățenii să beneficieze de protecție socială”, a accentuat Victor Talmaci, președintele Federației ”SINDICONS”.
În cadrul întrevederii, Itzhak Moyal, președintele Federației „HISTADRUT”, a menționat că muncitorii moldoveni sunt apreciați pentru profesionalismul de care dau dovadă și sunt considerați drept unii dintre cei mai buni specialiști din sectorul construcțiilor. Liderul sindical a menționat că muncitorii moldoveni au aceleași salarii ca și alți muncitori care activează în Israel, sunt protejați de Stat, fiind respectate prevederile Acordului bilateral.
În contextul discuțiilor, Raisa Dogaru, director ANOFM, a precizat că instituția pe care o conduce supraveghează cu maximă atenție acest proces și intervine acolo unde este necesar. “Această întrunire este una importantă pentru noi deoarece avem oportunitatea să discutăm despre situația privind respectarea Acordului bilateral între Republica Moldova și Statul Israel. Considerăm că organizațiile sindicale au un rol primordial în direcția protecției lucrătorilor moldoveni angajați în construcții, iar fortificarea relațiilor bilaterale dintre sindicatele din cele două țări va contribui la atingerea obiectivelor prevăzute de Acordul dat”, a specificat directorul ANOFM.
Printre cele mai importante prevederi ale Acordului se enumeră: asigurarea unui proces de angajare legal, echitabil și bine-informat pentru cetățenii moldoveni care sosesc în Statul Israel pentru munci temporare; asigurarea cooperării continue între Părți cu privire la recrutarea, selectarea, plasarea, sosirea, angajarea și reîntoarcerea lucrătorilor moldoveni după activitatea lor temporară în Statul Israel; promovarea protecției drepturilor la muncă și protecției sociale a lucrătorilor moldoveni.
Precizăm că întrevederea a avut loc în contextul vizitei delegației din Israel în perioada 25-26 martie în țara noastră la invitația Federației ”SINDICONS”. Sindicaliștii din Israel au semnat cu conducerea Federației “SINDICONS” un Acord de colaborare pentru asigurarea protecției lucrătorilor moldoveni din construcții pe teritoriul Israelului și au avut întrevederi cu reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova.
Potrivit datelor statistice, în urma semnării Acordului bilateral între Republica Moldova și Statul Israel s-a reușit organizarea angajării pe teritoriul Israelului a unui număr de circa 7000 mii de lucrători moldoveni în construcții.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM