Peste 30 de persoane, reprezentanți ai Federației Sindicale ”SĂNĂTATEA”, ai Federației Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice și ai Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale și Producerii de Mărfuri ”SINDINDCOMSERVICE”, participă timp de 2 zile, 2-3 octombrie, curent, la seminarul privind activitatea de organising și recrutare pentru sindicatele din Republica Moldova, organizat de către Federația Europeană din domeniul serviciilor publice pentru Europa de Sud-Est (EPSU).
În viziunea lui Richard Pond, expert în domeniul recrutării noilor membri de sindicat al EPSU, este foarte important ca sindicatele să dispună de o strategie de recrutare, să cunoască numărul real al membrilor de sindicat, pe cel al membrilor noi pe care vor să-i atragă. Deoarece, explică dumnealui, doar dispunând de o strategie bine gândită, ai posibilitate să analizezi în mod clar în ce domenii anume trebuie să investești resursele disponibile pentru a recruta mai mulți membri de sindicat, pentru a aplica metodele cele mai eficiente în acest sens. Vorbind despre specificul strategiilor moderne de recrutare, Richard Pond a subliniat faptul că sindicatele trebuie să se concentreze pe atragerea noilor membri de sindicat din sectorul privat.
Referindu-se la scopul seminarului organizat de către Federația Europeană din domeniul serviciilor publice pentru Europa de Sud-Est la Institutul Muncii al CNSM, expertul EPSU a relatat că în aceste 2 zile, cele 3 federații de sindicate din Moldova vor fi consiliate cum să-și construiască strategiile de recrutare și cum să dezvolte o campanie de recrutare specifică.
Vlad Canțîr, președintele Federației Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice, consideră că activitatea de recrutare a noilor membri de sindicat este una definitorie pentru organizațiile de sindicate, deoarece determină perspectivele de dezvoltare a acestora. În acest context, el a menționat că este nevoie de o pregătire foarte serioasă a liderilor sindicali, pentru a convinge salariații să adere la mișcarea sindicală din țara noastră, să cunoască valorile autentice ale sindicatelor.
”Pentru sindicatele din Moldova, domeniul recrutării sindicale este unul puțin valorificat”, consideră Igor Zubcu, vicepreședintele Federației Sindicale ”SĂNĂTATEA”. De aceea, precizează dumnealui, este foarte important ca organizațiile sindicale din țara noastră să-și racordeze activitățile de recrutare la cerințele strategiilor europene în acest domeniu. Astfel că seminarul în cauză va fi de un real folos pentru cele 3 federații sindicale din perspectiva extinderii, eficientizării activității de recrutare.
Prezent la seminar, Oleg Budza, președintele CNSM, a subliniat că activitatea de recrutare pentru sindicatele din Moldova reprezintă un subiect primordial, este privită drept o temă-cheie, o garanție a succeselor organizațiilor sindicale din țară. Dumnealui a accentuat că elementele de amatorism nu trebuie să se regăsească în activitatea de recrutare. Președintele CNSM a accentuat că ținta principală a activității de recrutare trebuie să devină tinerii, deoarece ei reprezintă prezentul și viitorul sindicatelor din Moldova.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM