La 16 septembrie curent, reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) din raionale Republicii Moldova au fost instruiți în cadrul unui seminar dedicat problematicii securității și sănătății în muncă (SSM) și rolului sindicatelor în fortificarea Inspecției Muncii. Seminarul dat face parte dintr-un șir de activități de instruire în domeniul SSM care sunt organizate de CNSM, cu suportul Organizației Internaționale a Muncii (OIM), în perioada 16-18 septembrie.
Astfel, 12 lideri sindicali din teritoriu au beneficiat de instruiri și consultanță oferite de către Vasile Siloci și Vladimir Gorban, inspectori de muncă ai sindicatelor, filiala Sud. Inspectorii au informat despre activitatea Inspectoratului Muncii al Sindicatelor pe dimensiunea securității și sănătății în muncă. Totodată, au fost discutate deficiențe ale reformei guvernamentale în domeniul controlului de stat al SSM, prin prisma angajamentului Republicii Moldova de a implementa prevederile Convențiilor OIM.
Participanții au aflat mai multe despre poziția și rolul sindicatelor în acest proces; acțiunile întreprinse de către CNSM în vederea eliminării contradicțiilor dintre legislația națională și prevederile Convenției OIM privind Inspecția Muncii; carențele înregistrate pe parcursul unui an de reformă în domeniul siguranței ocupaționale.
Potrivit lui Vasile Siloci, inspector de muncă a sindicatelor, domeniul SSM necesită un mai mare grad de responsabilizare atât din partea angajatorilor, salariaților, cât și a tuturor partenerilor sociali. “Liderii sindicali din teritoriu au un rol important în acest proces, iar în cadrul seminarului au avut oportunitatea de a învăța cum să conlucreze cu angajatorii pentru a îmbunătăți condițiile de muncă, au alat despre implementarea eficientă a cerințelor în domeniul SSM. Acolo unde sunt organizații sindicale, se respectă normele SSM. La întreprinderi trebuie să activeze Comitetul în domeniul SSM, să existe un plan de lucru în acest sens, serviciul de protecție și prevenire să fie unul funcțional, iar salariații să fie instruiți periodic și să li se ofere la necesitate echipament de protecție”, a accentuat inspectorul de muncă.
Reprezentanții CNSM în teritoriu s-au arătat îngrijorați de situația în domeniul SSM din Republica Moldova. Ei au constatat că după ce a fost demarată reforma controlului de stat al securității și sănătății în muncă, situația în domeniul SSM s-a înrăutățit. Pentru a înlătura neajunsurile care există și a asigura întreprinderea unor acțiuni care ar contribui la prevenirea și minimizarea numărului accidentelor de muncă, sindicaliștii au subliniat că este necesar de intensificat cooperarea dintre partenerii sociali în domeniul SSM pentru a proteja drepturile și interesele salariaților; informarea salariaților despre pericolele și riscurile existente la locul de muncă; respectarea cerințelor internaționale în domeniul dat.
Precizăm că în zilele de 17 și 18 septembrie, CNSM organizează un seminar cu participarea experților de la Organizația Internațională a Muncii, sindicaliști din Estonia și Letonia, conducerea CNSM, reprezentanți ai Confederației în teritoriu, unde se analizează detaliat situația în domeniul SSM din Republica Moldova și sunt expuse recomandările experților internaționali în această direcție. Vom reveni cu detalii.
Conform unui studiu publicat la începutul acestei luni de Fundația “Friedrich-Ebert-Stiftung” (FES Moldova), în perioada moratoriului asupra controlului de stat (anul 2016) și a reformei sistemului național de inspecție a muncii (începând cu anul 2017), rata accidentelor mortale produse la locul de muncă per 100 mii de muncitori a crescut cu 2.1 unități procentuale, de la 5.2 în anul 2016 la 7.3 în anul 2017. Datele Inspectoratului de Stat al Muncii arată că în anul 2018 numărul victimelor accidentelor de muncă a fost de 503 persoane, în creștere față de anul 2015 când au fost înregistrate 441 de victime. Rata accidentelor de muncă a crescut de la 0,76 în anul 2015 la 0,88 în anul 2018.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM