Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), participă în perioada 17-21 iunie curent la lucrările celei de-a 108-a sesiuni a Conferinței Internaționale a Muncii, care și-a început activitatea la 10 iunie, la Geneva, Elveția. Din componența delegației tripartite care reprezintă Republica Moldova la acest for internațional mai fac parte reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova și ai Confederației Naționale a Patronatului din Moldova.
În acest an, la lucrările Conferinței participă peste 6000 de delegați, inclusiv 39 șefi de stat și de guvern din toate colțurile lumii. Conferința este organizată în contextul marcării celor 100 de ani de la fondarea Organizației Internaționale a Muncii (OIM). Accesați o retrospectivă a activităților de referință ale OIM din ultimii 100 de ani aici.
Conferința Internațională a Muncii este cel mai înalt organism decizional al OIM. Timp de două săptămâni, reprezentanții lucrătorilor, angajatorilor și guvernelor vor aborda și elabora decizii comune cu privire la problemele cele mai presante ale lumii muncii. Mulți lideri ai organizațiilor internaționale vor lua parte la discuții, in cadrul sesiunilor plenare sau ale forumurilor tematice. La final, pe data de 21 iunie, participanții vor adopta o Declarație de principii și viziuni cu privire la inițiativa OIM “Viitorul Muncii” și prioritățile statelor lumii în domeniul asigurării unei munci decente și păcii sociale în întreaga lume.
La lucrările Conferinței, delegația moldovenească pune în discuție problemele ce se referă la respectarea cerințelor și standardelor internaționale în domeniul securității și sănătății în muncă, ratificarea de către Republica Moldova a Convențiilor OIM ce se referă la securitatea socială, situația social-economică din Republica Moldova și rezultatele activității partenerilor sociali în contextul implementării Programului de Țară privind Munca Decentă pentru anii 2016-2020.
OIM este o instituție specializată a Organizației Națiunilor Unite cu competență generală în materie de muncă și securitate socială. OIM este singura instituție internațională ce funcționează pe principiul tripartismului, programele sale fiind formulate de reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor, la egal cu cei guvernamentali. Organizația are ca scop promovarea la nivel internațional a justiției sociale și a drepturilor persoanelor care muncesc.
Urmăriți mai jos mesajul lui Guy Ryder, directorul general OIM, prezentat la deschiderea Conferinței Internaționale a Muncii:
Pentru a urmări lucrările conferinței în regim live, puteți accesa acest link.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM