Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Republica Moldova, țara cu o ”viteză” excesivă de îmbătrânire

03.10.2017

batrini1

Potrivit ultimelor date ale Biroului Național de Statistică (BNS), în Republica Moldova  locuiesc aproape 610 mii de persoane în vârstă de 60 ani și peste. Ceea ce înseamnă că ponderea persoanelor vârstnice constituie 17,2 procente din numărul total al populației țării. Pentru comparație, acest indicator la nivel global reprezintă doar 12,3 procente. De unde rezultă că procesul de îmbătrânire a populației în țara noastră decurge într-un ritm mai accelerat față de nivelul mediu de pe glob. Doar anul precedent, coeficientul de îmbătrânire a populației a sporit cu 0,5 la sută și, la momentul de față, este unul dintre cei mai înalți din lume.

Care sunt cauzele nivelului înalt de îmbătrânire în țara noastră? În primul rând, ar fi de remarcat că datele statistice indică o stagnare a nivelului mortalității persoanelor în etate în ultima vreme, ceea ce este un fapt salutabil. Bunăoară, dacă acum 5 ani au decedat 53 de persoane vârstnice la o mie de locuitori, apoi, anul trecut, numărul acestora a coborât până la 47 persoane la 1000 de locuitori.

O altă cauză a îmbătrânirii accelerate a populației RM o constituie, din păcate, rata scăzută de natalitate. De exemplu, anul trecut, în medie, o femeie a născut 1,28 copii, față 1,3 copii în 2015. Rata natalității în țara noastră este una dintre cele mai scăzute de pe continent, unde o femeie naște în medie 1,5 copii. Cu părere de rău, acest indicator ar putea să coboare și mai mult după ce în luna iulie, curent, au fost operate mai multe modificări în Codul Muncii al RM, dintre care două prevăd reducerea cu 2 ani a duratei concediului suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 6 ani și excluderea garanților juridice în domeniul muncii pentru salariații cu copii în vârstă de la 4 la 6 ani. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și-a exprimat dezacordul cu aceste modificări în Codul Muncii al RM, însă recomandările sindicatelor  nu au fost luate în considerare.

În fine, plecarea masivă la muncă peste hotare reprezintă o altă pricină însemnată a îmbătrânirii populației RM. Or, se știe că din țară pleacă în străinătate să-și caute un loc de muncă tocmai persoane tinere, care de abia au absolvit școala. BNS ne indică că la începutul anului curent peste 314 mii de moldoveni se aflau la lucru peste hotare. Un alt indiciu îmbucurător este faptul creșterii ponderii populației ocupate de 60 de ani și peste.  Pe parcursul ultimilor ani, acest indicator a crescut de la 13,8 procente, în 2012, până la 18,5 procente, în 2016. Însă, numărul persoanelor în etate angajate în câmpul muncii ar putea să scadă începând chiar cu acest an, deoarece  una din multiplele modificări la Codul Muncii al RM stipulează că atingerea vârstei de pensionare constituie un motiv legal de concediere a salariatului. Ținem să subliniem că încă la stadiul elaborării Legii pentru modificarea și completarea Codului Muncii al RM, CNSM s-a pronunțat împotriva acestei prevederi.

Sursa foto: http://moldovanews.md

 Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM