Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Respectarea prevederilor Convenției colective, în centrul atenției Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură

06.12.2017

scr_cultura

Activitatea administrației publice locale și a organelor sindicale ale Consiliilor ramurale Cantemir și Cimișlia, administrației și organelor sindicale din cadrul Liceului Republican de Muzică ”Ciprian Porumbescu” și Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” în vederea respectării legislației muncii și prevederilor Convenției colective  la nivel de ramură a constituit subiectul de bază al ședinței VI a Consiliului republican al Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din Republica Moldova, care s-a desfășurat astăzi, 6 decembrie, în incinta Casei Sindicatelor.

Potrivit lui Nicolae Garaz, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din Republica Moldova, organele administrației publice locale din raioanele Cantemir și Cimișlia se implică în vederea respectării legislației muncii și prevederilor Convenției colective la nivel de ramură. De exemplu, a declarat dumnealui, starea de lucruri în ce privește salarizarea lucrătorilor din domeniul culturii ”s-a redresat într-o oarecare măsură”. În același timp, a spus Nicolae Garaz, lefurile multor categorii de specialiști ”rămân la nivel neschimbat și lasă mult de dorit”.

La fel, a comunicat președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din Republica Moldova, administrațiile și organizațiile sindicale din cadrul Liceului Republican de Muzică ”Ciprian Porumbescu”  și Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” întreprind măsuri concrete în vederea respectării legislației muncii și prevederilor Convenției colective la nivel de ramură. Retribuirea muncii lucrătorilor care activează în aceste 2 instituții se face conform nivelului de pregătire și calificare profesională a salariaților, în corespundere cu legislația muncii și hotărârilor de Guvern.

Totuși, a conchis  Nicolae Garaz, deși s-au depus eforturi considerabile, mai sunt încă multe de făcut. Tocmai de aceasta, a insistat dumnealui, organele sindicale din cadrul Federației trebuie să monitorizeze și, în măsura atribuțiilor, să facă tot posibilul pentru a curma orice tentativă de încălcare a legislației muncii în vigoare, să apere drepturile și interesele social-economice ale membrilor de sindicat.

Membrii Consiliului republican al Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură, care s-au pronunțat pe marginea acestui subiect, au fost de acord că sindicatele fac ce le stă în puteri pentru îmbunătățirea condițiilor de salarizare, de muncă ale angajaților din ramură. Totodată, ei au manifestat doleanța ca  Ministerul de resort, ca partener social, să se implice mai activ pentru asigurarea unui nivel de trai decent celor care activează pe tărâmul culturii.

La ședința VI a Consiliului republican al Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din Republica Moldova a fost prezent Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, care s-a arătat încântat de faptul că majoritatea vorbitorilor au subliniat importanța vitală a contractelor colective de muncă și a Convențiilor colective. În aceasta ordine de idei, președintele CNSM a ținut să-i susțină pe liderii sindicali din ramura culturii care au evidențiat că contractul colectiv de muncă este truda liderului de sindicat, a comitetului sindical. ”Sarcina de bază a sindicatelor din Moldova o constituie inițierea, purtarea negocierilor și monitorizarea respectării prevederilor contractelor colective de muncă, pentru asigurarea unor condiții cât mai bune de salarizare și de muncă lucrătorilor, membri de sindicat”, a concluzionat Oleg Budza.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM