Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Revendicarea sindicatelor privind majorarea scutirii personale până la nivelul minimului de existență – realizată

06.08.2018

cnsm-e1474351117367

Pe parcursul a mai multor ani, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, la elaborarea și adoptarea Cadrului Bugetar pe Termen Mediu, precum și a politicii bugetar-fiscale, a înaintat Guvernului cerința de a majora scutirea personală la impozitarea veniturilor persoanelor fizice până la nivelul minimului de existență.

Începând cu anul 2013, această cerință a fost inclusă în Cadrul Bugetar pe Termen Mediu, stabilindu-se ca din anul 2015 scutirea să fie adusă la nivelul minimului de existență. Ulterior, însă, această prevedere a fost exclusă.

Salutăm decizia luată de curând de guvernare de a pune în aplicare această solicitare a sindicatelor, care are ca menire reducerea poverii fiscale asupra veniturilor mici ale salariaților, inclusiv scutirea de impozit a minimului de existență, care este și o practică internațională.

Asigurarea egalării scutirii personale cu minimul de existență era și o condiție a sindicatelor în cazul în care se promovează cerința mediului de afaceri de a stabili o cotă unică de impozitare a veniturilor persoanelor fizice. Stabilirea unei cote unice de impozitare de 12% este o facilitare pentru întreprinzători privind administrarea acestui impozit. Implementarea acestei măsuri poate motiva atât angajatorii, cât și lucrătorii să formalizeze salariile achitate „în plic”. Cota de impozitare stabilită de comun cu scutirea personală egală cu minimul de existență nu afectează veniturile salariaților, asigurând în toate cazurile o creștere a veniturilor acestora. Sindicatele totuși pledează pentru o impozitare proporțională a veniturilor, în dependență de mărimea lor, fiind asigurată responsabilitatea socială a celor cu venituri mari.

Sindicatele susțin reducerea cotei contribuției de asigurări sociale achitate de către angajator, de la 23% la 18%, care, de asemenea, va reduce povara impozitării asupra fondului de salarizare. Considerăm că această modificare va avea un impact  considerabil asupra scoaterii din „plic” a salariilor și nemijlocit a creșterii acestora.

Sânt binevenite și măsurile ce se referă la impozitarea agenților economici din domeniile de activitate HORECA (hoteluri, restaurante, cafenele), precum și celor ce prestează servicii de transport auto de călători în regim de taxi – domenii în care este o pondere înaltă a muncii informale și a fenomenului salariilor „în plic”. Aceste măsuri vor contribui la reducerea fenomenelor în cauză.

Considerăm că promovarea acestor reforme, care vizează o reducere a poverii fiscale pentru agenții economici și salariați, trebuie însoțite de o înăsprire a sancțiunilor aplicate în cazul utilizării muncii „la negru” și a plății salariilor „în plic”.

Un impact benefic, credem, îl va avea și reducerea cotei TVA, pînă la 10%, pentru serviciile de cazare și pentru produsele alimentare, livrate în cadrul activităților de cazare și alimentație publică. Această măsură va impulsiona reducerea prețurilor la serviciile și produsele menționate, avînd un impact pozitiv asupra populației.