Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” VP № 17

30.04.2013

cetateanul si legea

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la între­bări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca citito­rii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vul­nerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. La întrebările primite la redacţie va răspunde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion Preguza.

Răspunderea materială

În ce cazuri se aplică răspunderea materială colectivă?

Nicolae Roşioru, Cahul

Răspunderea materială colectivă sau de brigadă se stabileşte în cazul în care salariaţii execută în comun anumite genuri de lucrări legate de păstrarea, prelucrarea, vânzarea, transportarea sau folo­sirea în procesul muncii a valorilor ce le-au fost transmise, fiind imposibilă delimitarea răspunderii materiale a fiecărui salariat şi încheierea cu acesta a unui contract cu privire la răspunderea ma­terială individuală deplină.

Concediul anual înainte de concediul de maternitate

Sunt angajat de patru luni. Am solicitat angajatorului să-mi acorde concediul de odihnă anual înainte de a ple­ca în concediul de maternitate. Mi s-a refuzat pe motiv că am lucrat la unitate mai puţin de şase luni. E corect?

Ana Matei, Călăraşi

Concediul de odihnă anual plătit este o garanţie juridică pentru toţi salariaţii. În conformitate cu articolul 125 din Codul muncii, concediul de odihnă anual se poate acorda înainte de concediul de maternitate sau imediat după el sau după terminarea concediului pentru îngrijirea copilului. În acest caz, concediul de odihnă anual li se acordă salariaţilor indiferent de vechimea în muncă în unita­tea respectivă.

Adaosul la salariu

Dacă lucrez în schimb de noapte, ce adaosuri pot avea la salariu?

Vladimir Bâtcă, Chişinău

Potrivit articolului 159 din Codul muncii, pentru munca pre­stată în program de noapte se stabileşte un adaos în mărime de cel puţin 0,5 din salariul tarifar (salariul funcţiei) pe unitatea de timp stabilită.

Dreptul preferenţial în caz de reducere

Salariaţii cărora le-au mai rămas patru ani până la sta­bilirea pensiei pentru limită de vârstă pot dispune de dreptul de menţinere la lucru, în cazul reducerii numă­rului sau a statelor de personal?

Maria Muntean, or. Orhei

Potrivit art. 183 alin. (1) din Codul muncii, în caz de reducere a numărului sau a statelor de personal, de dreptul preferenţial de a fi lăsaţi la lucru beneficiază salariaţii cu o calificare şi productivitate a muncii mai înaltă. În cazul unei egale calificări şi productivităţi a muncii, dreptul preferenţial de a fi lăsaţi la lucru în cazul reducerii numărului sau a statelor de personal îl au inclusiv salariaţii cărora le-au rămas cel mult doi ani până la stabilirea pensiei pentru limita de vârstă (alin. (2), lit. l) din art. 183). Salariaţilor cărora le-au ră­mas mai mult de doi ani până la stabilirea pensiei pentru limită de vîrstă, în cazul reducerii numărului sau a statelor de personal nu beneficiază de dreptul preferenţial în acest sens.