Cu ocazia Zilei internaționale a științei pentru pace și dezvoltare, astăzi, 14 noiembrie, Consiliul General al Federației Sindicale a Educației și Științei din Republica Moldova (FSEȘ) a organizat o întâlnire cu președinții comitetelor sindicale ale instituțiilor științifice ale Academiei de Științe a Republicii Moldova (AȘM).
Dumitru Ivanov, președintele Consiliului General al FSEȘ, a remarcat cu acest prilej că sindicalismul a prins rădăcini adânci în mediul oamenilor de știință din țara noastră și i-a îndemnat pe liderii sindicali din instituțiile AȘM să fie mereu uniți, să se implice activ în procesul de soluționare a problemelor socio-economice ale angajaților, membri de sindicat.
El a mai menționat că experiența pe care au acumulat-o președinții comitetelor sindicale le va permite să rezolve toate problemele cu care se confruntă colectivele de muncă, organizațiile sindicale. Or, a accentuat dumnealui, liderii, activiștii sindicali au dat dovadă de principialitate, au identificat probleme și soluții pentru acestea, fapt ce a asigurat o atmosferă de calm, de colaborare în cadrul instituțiilor respective. De aceea, dumnealui i-a îndemnat pe președinții comitetelor sindicale, în contextul noilor provocări cu care se confruntă instituțiile AȘM, să fie uniți, să nu cedeze pozițiile în ce privește asigurarea condițiilor normale de activitate în instituțiile în care aceștia activează.
Andrei Bujoreanu, președintele Consiliului Sindical al AȘM, a declarat că datorită conlucrării dintre administrațiile și comitetele sindicale ale instituțiilor științifice, în ultimii ani, a fost creată o infrastructură puternică în cadrul AȘM, s-au creat condiții bune de muncă. La concret, toate blocurile instituțiilor au fost reparate, dotate cu utilaje, echipamente. Concomitent, s-au îmbunătățit condițiile de trai ale oamenilor de știință. Potrivit liderului sindical al AȘM, salariul mediu al cercetătorilor a crescut de 8 ori. Practic, în ultimii trei ani, a evidențiat Andrei Bujoreanu, a fost rezolvată problema locativă.
O realizare a Consiliului Sindical al AȘM și a comitetelor sindicale ale instituțiilor științifice, în viziunea acestuia, o constituie faptul că o pondere considerabilă a organizațiilor sindicale o constituie cercetătorii științifici. La fel, este încurajator faptul, a spus dumnealui, că activul sindical se implică nemijlocit în procesul de cercetare și, totodată, apără interesele membrilor de sindicat.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM